Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

OK Roslagen laddar för SM

I år går orienterings-SM i Uppland och OK Roslagen står som arrangör för SM Lång i september. Nu pågår ett stort arbete inför föreningens viktigaste tävling på många år. – SM Lång blir en rolig utmaning för klubben, säger tävlingsledare Otto Lundman.

Det är en stor uppgift som ligger framför OK Roslagen. 1992 höll föreningen i SM och år 2001 fanns man med som arrangör till O-Ringen.

I år tar sig klubben an SM Lång och 20-21 september riktas hela orienterings-Sveriges blickar mot Roslagen.

– Det är vår viktigaste tävling på länge och det blir en rolig utmaning att få arrangera SM Lång. Alla i klubben taggar till lite extra och SM blir ett lyft för OK Roslagen, inte minst med tanke på att vi kan investera i ny utrustning, säger OK Roslagens Otto Lundman.

Förberedelserna är i full gång sedan länge.

– Det är mycket som ska ordnas och det handlar om att få ihop hela organisationen och att få medlemmar engagerade. Framöver behöver vi också söka stöd från näringsidkare och kommun, så vi tillsammans får vi ihop ett bra arrangemang.

– Roslagens Sparbanks stiftelse har exempelvis stöttat oss med bidrag för inköp av ett nytt elektroniskt stämplingssystem, det var en förutsättning för att kunna genomföra SM- arrangemanget.

Mästerskapet avgörs norr om Bergshamra och klubben kommer bygga upp en SM-arena på tävlingsplatsen.

Just nu arbetar föreningen med tävlingens upplägg.

– Det är kartor som ska ritas och banor som ska läggas. Tävlingarna kommer delvis att gå i områden där tidigare upplagor av Roslagshelg avgjorts, men även i tidigare outnyttjade områden, berättar Lundman.

Klubben kommer även erbjuda träningspaket inför SM-tävlingen så att löpare från andra delar av Sverige får möjlighet att prova på typisk roslagsterräng.

Det ställs stora krav på SM-arrangörerna och en viktig del i mästerskapet är resultatrapporteringen. Tusentals personer runt om i landet följer dessutom tävlingarna live över internet.

– I finalen kommer vi att ha gps-följning på de bästa löparna, det är ganska nytt och inget man har på en vanlig tävling. Vi kommer då att sätta en gps-podd på de 25 främsta dam- och herrlöparna från kvalet.

– Det gör att folk framför datorn eller på arenan kan följa löparna i skogen live. Men för att det ska funka måste det finnas telefontäckning och en sak vi jobbar på nu är att kontrollera telefonnätet.

Torbjörn Lännevall är banläggare och preliminära banlängder i finalen är cirka 16,5 kilometer för herrarna, 12 km för damerna och något kortare för juniorklasserna.

Speaker på lång-SM blir välkände Per Forsberg.

– Han hördes senast i vinter-OS där han kommenterade längdskidorna åt Viasat, så det var väl en bra uppvärmning inför SM-Lång, säger Otto Lundman.

JENS OSCARSSON

Här går SM

Samtliga SM-tävlingar går i Uppland och programmet ser ut enligt följande:

11/4: SM Natt i Sigtuna

31/5-1/6: SM Sprint i Uppsala

21/9-22/9: SM Lång i Norrtälje.

26/9-27/9: SM medel i Siggefora.

28/9: SM Stafett i Siggefora