Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Offra inte Norrtäljemodellen på marknadens altare

Vi har de senaste veckorna kunnat följa en artikelserie om det ekonomiska läget i vårdbolaget Tiohundra AB: över 90 miljoner kronor i underskott 2019. Den långsiktiga driften av Norrtäljemodellen och Tiohundra AB är hotad.

Både på kommunal och regional nivå säger politiker att de väntar på en ”utredning” som ska klargöra säkerställande av sjukvård och omsorg i Norrtälje kommun. Utredningen skulle varit klar i maj. När vi pratade med tillförordnad regiondirektör visar det inte handlar om någon utredning, utan mer ett inofficiellt samtalsunderlag. Det har fortfarande inte synts till.

Bara dagar efter att media informerade om situationen inom Tiohundra AB, briserar ännu en bomb inom regionens sjukvård: NKS varslar 250 läkare och 350 undersköterskor. Detta efter att man redan i maj varslat 550 administrativt anställda. Samtliga sjukhus i regionen går med underskott, enbart NKS med 1,6 miljarder. Samtidigt visar regionen för år 2019 på ett plusresultat på 2 miljarder.

I november fastställs budget för 2020. Alliansen i Norrtälje kommun lägger elva miljoner till omsorgen, det kallas för en satsning. Men så sent som förra året drog alliansen undan 23 miljoner från just omsorgen.

Den blågröna koalitionen i Region Stockholm skjuter inte till något utöver den årliga uppräkningen. Efter det lutar man sig bakåt och väljer att skylla hela haveriet i Region Stockholms sjukvård på regeringen och särskilt utjämningssystemet.

I Sverige finns två större utjämningssystem mellan kommuner och regioner; kostnadsutjämning och inkomstutjämning. Regeringen föreslår förändringar kring kostnadsutjämningen. Underlaget för detta har inte uppdaterats på tio år. Ett nytt underlag har därför tagits fram så att systemet ska fungera efter faktiska förhållanden.

Att inkomstutjämningsavgiften ökar är helt avhängigt att stockholmarna helt enkelt tjänar mer. Jämfört med övriga Sverige har Region Stockholm en, ung, frisk, högutbildad och arbetsför befolkning. Notera att 21 av 26 kommuner inom Region Stockholm är mottagare av bidrag i det nya utjämningsförslaget, däribland Norrtälje.

Genom att skylla på utjämningssystemet vill Liberalerna komma ifrån diskussion om det egna agerandet

2018 betalade Region Stockholm totalt 1,15 miljarder i kostnadsutjämningsbidrag till övriga Sverige. Det nya förslaget som utgår från uppdaterade siffror om befolkningen, innebär 264 miljoner mer för 2020. Sen tillkommer inkomstutjämningen på ungefär lika mycket. Totalt en ökning med 540 miljoner 2020. Att jämföra med regionens plusresultat för 2019 på två miljarder kronor och budgeten för år 2020 som omsluter 108 miljarder kronor.

Genom att skylla på utjämningssystemet vill Liberalerna komma ifrån diskussion om det egna agerandet, till exempel de 209 miljoner som utan giltigt fakturaunderlag utbetalats till Boston Consulting Group för insatser i NKS. För att inte tala om det skandalösa OPS-avtalet för NKS som löper ut år 2040 och omfattar 57 miljarder kronor. Det handlar om riskkapitalister som gör sig rika på våra skattepengar.

Region Stockholm sticker också ut med sin vårdvalsextremism med privata utförare som konkurrerar i 40 olika ”vårdval”, varav flera är kostnadsdrivande och vare sig har lett till bättre vård eller tillgänglighet för patienterna.

Det finns två sätt att lösa den akuta bristen på pengar. Det ena är nedskärningar, det väljer Liberalerna och övriga blågröna. Det andra är att, tillsammans med olika omprioriteringar, höja skatten med 30 öre. Det är Vänsterpartiets val.

I Vänsterpartiets budget för Region Stockholm lägger vi 150 miljoner extra till Norrtäljemodellen, en prisad modell som bygger på samarbete ej konkurrens. Att inte skjuta till dessa pengar nu innebär en ganska snabb slakt av Norrtäljemodellen med stora neddragningar redan 2020. För en långsiktigt hållbar sjukvård och omsorg behövs en resurstilldelning som tar hänsyn till att Norrtälje har en större andel äldre och större ohälsotal än övriga regionen.

För grundläggande förändringar krävs ett nytt politiskt styre. Vi måste lämna den marknadsliberala vägen. Patienten ska stå i centrum, inte privata vårdföretag.

Catarina Wahlgren, gruppledare Vänsterpartiet, Region Stockholm

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel