Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oaser i magiska Marrakech

I mytomspunna Marrakech tycks tiden ha stått stilla, med enkla
lerhus, traditionella marknader och sirliga palats. Men bortom
folkmyllret döljer sig också lugna oaser som sätter guldkant på ett
besök i den rosa staden.

Mannen framför oss promenerar snabbt fram genom de trånga, vindlande gränderna. Kvällen är dunkel men här och var lyser ett gulaktigt gatuljus upp hans långa jallaba, berbernas traditionella kaftan. Vi trampar efter honom i tystnad förbi lerhusen, och undrar om det är en tidsmaskin vi klivit in i som tagit oss tillbaka till 1000-talet, då Marrakech grundades. Sedan vänder han sig plötsligt och pekar på en liten, oansenlig dörr:

- Välkomna. Var goda stig in.

Restaurangen för tankarna till sultaners överdådiga middagar. Golvet är täckt av stora mattor, levande ljus pryder borden som är beströdda med rosenblad och i ett hörn spelar två gnawa-musiker hypnotiskt på sina traditionella instrument. Vi befinner oss i en av stadens många oaser.

Rosa stad

Man väntar sig lätt något extra av Marrakech, staden vid Atlasbergens fot är mytomspunnen och omskriven. Stämningen är tidlös, och det känns nästan märkligt att lågprisflyg gör det så lätt och billigt att ta sig hit. Husen är enkla, många av dem byggs med pisé: En blandning av jord, halm och grus som liknar tegel när det torkar. Samma material har använts till stadsmuren från 1120-talet, som fortfarande omgärdar den lågt hukande medinan. Det drömska skimret kommer från en strikt reglerad färgskala, vilken har gett upphov till smeknamnet "den rosa staden".

- Man får inte ha svart på dörrarna, och murarna ska vara i beige, rosa eller orange, förklarar vår guide Mustafa.

Labyrintisk souk

Souken är annars något av det mest framträdande i staden, marknaden breder ut sig likt en gigantisk labyrint med över 8 500 affärer. Här förlorar man snabbt känslan för tid och rum, när ögonen dras mot överflödet av lampor, smycken, skinnprodukter och keramik i klara färger. Vi fyndar konstfullt utsmyckade lampor, vackra skålar och "pouffs" - marockanska sittpuffar i får- eller kamelskinn. Hos matthandlaren Mustapha blir vi bjudna på det traditionella mintteet, en trevlig tradition som ofta serveras med en viss förväntan om affär. Mattorna har bundits för hand och färgats med indigo, vallmo, saffran och henna, berättar han.

- Motiven på berbermattor är alltid olika, för de görs fritt ur fantasin. Men flygande mattor gör vi inte, säger Mustapha och ler.

Torget i centrum

På charmiga lilla Rahba Kedima-torget täcker färggranna mattor husens fasader. Så kontrollerar man om färgerna är äkta; då bleks de inte i solen. Här ligger förtjusande Café des epices där vi dricker mintte och blickar ut över soukens myllrande gator. Man kan också alltid ta sig tillbaka till det centrala torget, Djemaa el Fna. Stillsammare blir det inte: Om möjligt bjuds man på en ännu större strid ström av intryck. Folk spelar musik, ormtjusare lockar turister, tuareger säljer kryddor och kvinnor målar hennamönster på folks händer. Det är ett ständigt pågående - och underbart - kaos.

Större glapp

På Djemaa el Fna stöter vi också på Ursula Haldimann, som driver hotell i en av stadens många riader, det traditionella hus eller palats med innergård som är typiskt marockanskt. Hon tycker att Marrakech har förändrats av turismen.

- Det är ett större glapp mellan det traditionella och det nya Marocko. Men nu för tiden kommer folk som faktiskt vill förstå landet och människorna här, säger hon.

Ett utmärkt sätt att möta marockaner är att gå ut på torget om kvällen, då förvandlas det till en gigantisk restaurang - som fler har råd med. Vid långborden sitter folk nära varandra och äter. I stånd nummer ett styr Aicha köket med järnhand. Men överallt står inkastare som frestar med couscous, tagine, grillat kött, bakelser eller - lammhjärna. Efter middagen kan man lyssna på någon av sagoberättarna som samlar folk i ring.

Lyx och magi

Många av oaserna i Marrakech är dock uppbyggda för turisterna. Världens intresse sägs ha väckts när ett franskt tv-program på 1990-talet påstod att man kunde få ett palats i Marrakech till samma pris som en lägenhet i Paris. Nu finns mängder av lyxiga riader och hamam. Bakom enkla fasader öppnar husens luxuösa inre sig i en fascinerande kontrast, något som också är typiskt för islamsk arkitektur. Inne är det ofta en veritabel fest av mosaik, träsniderier, konstfulla ornament och porlande fontäner. Men Marrakech vet att bevara magin med hemlighetsfull stämning.

- De största riaderna har de mest oansenliga dörrarna, berättar vår guide Mustafa.

Väl inne blir man ordentligt bortskämd. Efter att vi sjunkit ned vid det rosbeströdda bordet serveras vi tio olika förrätter, oliver, tagine med kyckling i honung och mandlar, couscous, bakverk - och naturligtvis mintte. Omtöcknade går vi tillbaka ut i gränderna.

Fakta/Marrakech

Allmänt

Marocko är en konstitutionell monarki och kungens maktställning ärstark. Nuvarande regent är Mohammed VI. Landet har också ettfolkvalt parlament.

Marocko är den fattigaste av Maghrebstaterna och grunden förlandets ekonomi är jordbruk, turism och fosfatexport. Sedan1990-talet har ekonomiska reformer och satsningar på turism letttill förbättrade statsfinanser och hög tillväxt. Meninkomstklyftorna är stora och många lever i fattigdom.

1956 uppnådde Marocko självständighet från Frankrike.

Marrakech grundades av berbergruppen almoraviderna år 1062. Denkungliga huvudstaden har historien igenom flyttat mellan Fès,Meknès, Rabat och Marrakech.

Tidsskillnad: Sverige ligger en timme före.

Visum: Behövs inte.

Tänk på: Som kvinna kan man få reaktioner om man är bar om axlaroch ben.

Källa: UD, Nationalencyklopedin. (TT)

Bo

Trevligast är att bo i en riad inuti medinan. Bor man utanförstadskärnan är de femstjärniga hotellen mycket prisvärda.

+Dar Rbaa Laroub, 61, Derb Abib Allah. Autentisk och trevlig riad,som hör till de billigaste. Från 700 kronor per natt. www.darrbaalaroub.com

+Riad el Fenn, 2 Derb Moulay Abdellah Ben Hezzian Bab el Ksour.Stilfullt inredd riad, med tre egna pooler, eget hamam ochbibliotek. Dubbelrum från cirka 1 380 kronor. http://el-fenn.com/

+Les jardins de la Medina. Vacker och grönlummig riad med enrestaurang där den kvinnliga kocken gör en utsökt kombination avmarockansk och fransk mat. Rum från cirka 1 600 kronor per natt. www.lesjardinsdelamedina.com

+La Sultana, 403 Rue de La Kasbah. Mycket lyxig riad med sviter imorisk stil, eget spa och flera innergårdar. Men här kostar det,rumspriserna startar på cirka 2 500 kronor. Den som inte har rådatt bo här kan besöka restaurangen. www.lasultanahotels.com

Äta

Maten i Marocko är fantastisk. Missa inte alla olika tagines, couscous eller marockanska sallader. Då Marocko är ett muslimskt landserveras sällan alkohol. Det finns dock på vissarestauranger.

+Budget: Djemaa el Fna. Om kvällen blir torget ett gigantisktsmörgåsbord av restauranger. Nummer ett, Chez Aicha är legendarisk.Här finns både couscous och grillat kött. Ingen alkohol. Mycketprisvärt.

+Mellan: Chez Chegrouni, på Djemaa el Fna. Jimi Hendrix och CatStevens ska ha ätit här. Ett bra budgetalternativ med storslagenutsikt över torget.

+Lyx: Le Tobsil, 22 Derb Abdellah Ben Hessaien. En riktigtstämningsfull restaurang - som är för dyr för många marockaner.Turistfaktorn är alltså hög. Men maten och miljön är fantastisk.Menyn är fast och ligger på strax över 500 kronor per person. Dåfår man ett överdåd av sallader, tagine, couscous, fleraefterrätter och mintte, samt stämningsfull musik.

Säsong

November till februari är den vanligaste turistsäsongen. Om vinternligger temperaturen på runt 18 grader dagtid men kvällarna ärkyliga. Vår och höst är klimatet särskilt behagligt. Somrarna ärofta extremt heta, ibland med temperaturer på över 40 grader.

Läs mer

www.visitmorocco.com