Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ö-butik läggs ner 2014

På Tjockö vill Posten införa bryggpost. Därmed tappar den ekonomiska förening som driver butiken ersättningen, vilket gör att affären på ön går i kvav 2014.

Posten vill från och med årsskiftet införa bryggpost till öar utan fast landförbindelse.

Det omfattar i Norrtälje kommun Tjockö, Norröra, Söderöra och Gräskö. På Tjockö tar man hand om posten både till Söderarm och Fejan.

Bryggpost innebär att man istället för att lämna posten i alla brevlådor på ön, istället lämnar posten i en låda på ångbåtsbryggan.

Posten hävdar att sjunkande volymer gör att man måste anpassa sig. Gränsen går vid 50 fastboende. Enligt Posten bor det 33 personer på Tjockö.

Enligt Åsa Billeström, som är med i den ekonomiska förening som står för posthanteringen på ön och också driver öns affär, stämmer inte den siffran.

Enligt folkbokföringen är det 47 fastboende på ön. Sju personer på Fejan räknas in för posthanteringen.

Nu har Åsa Billeström tvingats säga upp avtalen som både systemombud, frimärksombud och apoteksombud.

– Vi måste säga upp fler avtal inom en snar framtid.

Billeström har ilsknat till rejält över hur Posten behandlar de som bor i skärgården.

Därför har hon skrivit ett brev till landshövding Chris Heister och berättat om vad införandet av bryggpost skulle få för konsekvenser.

En av dessa är att ö-butiken läggs ned.

– Alla tycker det här är förskräckligt. De som permanentbor på ön har minst en kilometer till ångbåtsbryggan. Alla har inte fordon heller, säger hon.

Stig Hansén och Anna Takanen, sommarboende på ön, har fått ihop en lista med namn som protesterar mot postens nyordning.

– Det var hur många som helst som ville skriva på, jag tror vi fick ihop 350 namnunderskrifter till slut, säger Sig Hansén.

Åsa Billeström har kontaktat Post- och Telestyrelsen samt Postens interna råd för utdelningsfrågor.

– Det här är orealistiskt. Ska man hämta postförskott eller mediciner via apoteksombud måste man åka till Gräddö. Det skulle ta 4,5 timmar om man ska åka kommunalt. Alla har ju inte bil här på ön, säger Åsa.

På sommaren bor det 400-500 personer på ön. Åsa Billström tycker det är märkligt att man ska stå och leta sin post i en låda på bryggan.

En del hämtar inte varje dag heller, så det kan bli mycket post att leta igenom.

Tjockös ekonomiska förening ska också ha ett möte om hur man ska agera.

– Vi räknar med att få lägga ned butiken från årsskiftet. Vi har inte ekonomi att driva butiken som tidigare, säger Åsa Billeström.