Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt steg inför bärgning av ubåt: "Målet är nu i sommar"

Ubåtsvraket utanför Grisslehamn upptäcktes förra sommaren. Nu ska ryska myndigheter identifiera vraket – vilket är ett första steg inför beslut om bärgning. 

I tisdags hölls det första officiella mötet med inblandade parter om den ryska ubåten ”Som”. Vrakletarna i Ocean X Team deltog tillsammans med bland andra Utrikesdepartementet, kustbevakningen och den ryska ambassaden.

Innan bärgningsbeslut tas kommer en expedition genomföras där ryska representanter ska identifiera vraket.

– Vi har redan identifierat ubåten, men den ryska parten vill göra ett eget konstaterande för att försäkra sig om att det verkligen är ubåten ”Som”, säger Dennis Åsberg, en av vrakletarna i Ocean X Team.

Enligt honom kommer  expeditionen troligtvis att ske i maj. Därefter beslutas det om när och hur själva genomförandet av bärgningen ska gå till. En process som har visat sig vara utdragen.

– Vårt gemensamma mål är att bärga ubåten, men när det kommer att ske går i nuläget inte att svara på. Många parter är inblandade i processen, det är därför det har tagit så lång tid, säger Dennis Åsberg.

Som NT tidigare har berättat vill Ocean X Team att allmänheten ska få ta del av den bärgade ubåten. Innan den transporteras till Ryssland är tanken att vraket ska transporteras på en pråm till Norrtälje hamn. Det är dock oklart om och när detta i så fall kommer att ske.

– Intresset är stort för denna historiska skatt. Vårt mål är att den kan bärgas nu i sommar, säger han.

Detta har hänt

Den ryska ubåten ”Som” påträffades av Norrtäljedykarna från Ocean X Team i juli 2015.

Vraket ligger på cirka 90 meters djup, sydost om Grisslehamn.Ubåten, med 18 besättningsmän, kolliderade med den svenska ångbåten S/S Ångermanland våren 1916.

Uppståndelsen efter fyndet var spekulativ och fick stor uppmärksamhet i internationella medier.

Innan ubåten kan bärgas ska ryska myndigheter identifiera vraket.