Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt parti med mål att utrota vargen

RIALA

Nollvision i vargfrågan.

Det är Naturdemokraternas valspråk.

Ett antal människor har slagit sig ihop för att bilda ett nytt riksdagsparti med namnet Naturdemokraterna. Partiet har vargfrågan som enda punkt på sin agenda. Målet är att, via medverkan i riksdagen, få fram beslut om att utrota vargen ur den svenska faunan.

Arbetet med partiet har precis startat, en av initiativtagarna är Gunilla Grönvall från Åkersberga. Hon är uppvuxen i Bergshamra och drog förra året i gång intressegruppen Våga Vägra varg.

Marcus Werjefelt, jägare från Hjo, har utsetts om ordförande i Naturdemokraterna

”Bra med debatt”

Claes Bäck är en av många jägare i Rialareviret som beklagar att de har fått varg i sina jaktmarker. Han var också den, som tillsammans med Gunilla Grönvall, drog i gång Våga Vägra Varg. Nu ser han positivt på Naturdemokraternas initiativ.

– Det är bra med debatt, säger han.

En orsak till att medlemmarna vill få in en fot i riksdagshuset är att det är just där besluten tas, och som de upplever, högt över huvudena på dem som berörs.

Gunilla Grönvall förklarar:

– Folk är trötta på att bli överkörda och att plöja ner en till synes outsinlig mängd skattepengar på ett djur som inte ens är utrotningshotat.

Sveriges rovdjurspolitik har förvandlats till en lekstuga som förvaltar skattepengarna som just leksakspengar.

Hon fortsätter:

– Får vi inte rätsida på rovdjurspolitiken kommer varken frågor om mobilnät eller annan service att vara viktiga om några år för då har folk börjat ge upp sina livsverk.

Krassman varnar

Kristian Krassman, etablerad S-politiker i Norrtälje, skriver i sin blogg att han har full förståelse för att de som berörs känner desperationen av att inte kunna påverka. Men han tror ändå inte att en nollvisionspropaganda är rätt väg att gå. Han varnar för att det i stället kan ge motsatt effekt, vilket innebär att fler människor tar ställning för vargen samtidigt som klyftorna mellan dem som är för eller mot varg ökar.

Claes Bäck tror däremot att ett vargparti med nollvision kan få gehör.

– Det kan nog bli ganska många som avstår från att rösta på sitt vanliga parti för att ställa upp på en sån här fråga, säger han.