Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt lyft för Åre

Åre är Sveriges ledande skidort. Den här säsongen har man
förstärkt skidsystemet med tre nya snabba liftar, vilket i ett slag
knyter ihop flera skidområden - och öppnar för mer spännande off
pist-åkning.

Det är invigningsdag för den nya Fjällgårdsexpressen, en snabb sexstolslift från det anrika hotellet, som också gett liften dess namn. Här uppe på kalfjället ser vi förmiddagssolen bryta igenom i sydöst medan vi passeras av några pigga brädåkare. Åt andra hållet glittrar snön på den 1 420 meter höga Åreskutan.

Sedan glider vi utför i en ganska snäll nedfart mot Björnens skidområde - en favorit bland familjer med små barn.

- Oj vilken fin nysnö som kommit. Det var riktigt skön åkning om man tar en egen väg nere bland fjällbjörkarna, säger min åkkompis för dagen, Johan Falk, Årebo sedan många år och nu restaurangchef med stora förhoppningar på säsongen som tack vare årets sena påsk kan bli extra lång.

Bättre skidsystem

Ett problem för dem som valt att bo i Björnen har tills nu varit de rätt tradiga flacka transportsträckorna för att ta sig till centrala Åres utmärkta nedfarter. Men med Fjällgårdsexpressen och den nya Sadelexpressen från Björnenhållet länkas skidsystemen nu ihop på ett bra sätt.

Dessutom kommer de två nya liftarna säkert att locka fler åkare bort från de populäraste backarna i centrala Åre, där det under högsäsong kan bli rejäla liftköer, trots en rad snabba liftar. Entusiasterna snackar dessutom om "hemliga" opistade skogsnedfarter som nu blivit lättare att nå.

Åre som turistort fyllde för några år sedan hundra. Från början kom det mest sommarturister. 1909 öppnade bergbanan som ju rullar än i dag från Åre torg till Fjällgården. Den invigdes då, fast från början var den bara fjällstuga för kaffesugna som tänkt bestiga Åreskutan.

Badtunnor

Hotellet förknippas av många skidåkare mest med Åres populäraste afterski, där liveband spelar sex dagar i veckan och en stillsammare trubadur uppträder på söndagar.

Med de nya liftarna har fokus plötsligt hamnat just här även vad gäller boendet. Man kan sätta på sig skidorna direkt utanför dörren och fara ned i Stjärnbacken och lagom till afterskin susa ned ända "hem" nedför klassikern Snobbrännan.

Själva uppskattar vi främst de nya heta badtunnorna med storslagen vy över centrala Åre och den istäckta sjön långt under oss. Från det ångande badet ser vi det sista dagljuset försvinna över de vita fjällen i sydväst. Bor man på hotellet är badet gratis en stor del av eftermiddagen. Sedan kanske det är dags för en god middag - köttätare får inte missa det urgoda lammköttet från trakten. Man kan också ta bergbanan eller taxi ned till byn för att fortsätta roa sig.

Lokalproducerad öl

Vaajese (Copperhill), Ölbaren och Dahlbom på torget är tre av flera matställen som får finfina betyg av ansedda White guide. På nöjessidan har det hänt en del till denna säsong: Sportbaren O'Learys är ny i Åre och har öppnat på Holiday Club, dit också showrestaurangen Wallmans flyttat i år (taket som blåste av på Holiday Club i december är fixat nu). På Verandan satsar man också på en ny sportbar och fartfylld afterski.

Särskilt gott efter skidåkningen är den lokalproducerade ipa från Åre Bryggcompagni, som lanserade sin första öl i somras. Fast än är den lite svårfunnen - Copperhill är ett av ställena som har ölen. Ica Supermarket har en dryckesnyhet av helt annat slag: Lokalproducerad mjölk (den har bara rest fem kilometer) som man handlar i mjölkflaska ur en automat. 20 kronor litern är dyrt, men den vita drycken är ju så god till frukostgröten innan dagens första åk.

Bunkra choklad

Är man sugen på något mindre nyttigt (även om ju mörk choklad anses ha en rad goda egenskaper) är en tur några kilometer österut - till Åre Chokladfabrik - påbjuden. Vinterns nya smak är salt mandelnougat. Den är utsökt, men kanske för lyxig för att ha en strut i skidjackan.

Fakta/Åre

Allmänt

Åre är Sveriges enda skidort av hög internationell klass. Backarna är fler, fallhöjden större och utbudet av boende, restauranger och shopping bredare än någon annanstans i vårt avlånga skidland.

Prisnivå

Prisnivån är något högre än snittet - både för liftkort, restaurangbesök och boende.

Säsong

December till april för skidåkning. Juni till oktober för sådant som mountainbike, äventyrssporter och vandring.

Resa dit

SAS och Malmö Aviation flyger till Åre Östersund flygplats från Arlanda respektive Bromma. Enkel resa från strax under 500 kronor. Inga direktflyg från andra platser i Sverige - då krävs byte i Stockholm. Till Åre är det drygt 80 kilometer från flyget. Det finns både kollektivtaxi och bussar.

Med tåg kan man resa direkt från både Malmö, Göteborg och Stockholm, plus en rad andra stationer. Det finns också buss till Åre från Stockholm från 250 kronor enkel resa. Med bil är det 630 kilometer till Åre från Stockholm, 890 kilometer från Göteborg och 1 120 kilometer från Malmö.

www.sas.se, www.malmoaviation.se, www.sj.se, www.arebussen.se

Två sköna Åreutflykter

+Åre Glashytta

Glasbruk kanske känns som Småland, men sedan nio år tillbaka finns det ett också vid Duveds station, drivet av Annika Weile och Ann-Katrin Widell. Allt de säljer blåser de själva, bland annat glasen som en av Sveriges allra bästa restauranger - Fäviken Magasinet i Järpen - valt.

Man kan handla på plats och se dem i arbete, men skojigare är att testa att blåsa själv. Boka dock i förväg, för ibland är det fullt upp. www.areglashytta.se

+Tännforsen

Sveriges mäktigaste vattenfall ligger 1,5 mil väster om Åre. Här driver Niklas Hagelbeck turiststationen med fika, mat, affär och guidade turer längs vattenfallet, där isen skapar otroliga formationer vintertid. Dessa utnyttjar han bland annat till att bygga en av landets allra största igloor. Bil är nästan ett måste för att ta sig hit, alternativt taxi.

www.tannforsen.com

Fakta/Åre

Allmänt

Åre är Sveriges enda skidort av hög internationell klass. Backarnaär fler, fallhöjden större och utbudet av boende, restauranger ochshopping bredare än någon annanstans i vårt avlånga skidland.

Prisnivå

Prisnivån är något högre än snittet - både för liftkort,restaurangbesök och boende.

Säsong

December till april för skidåkning. Juni till oktober för sådantsom mountainbike, äventyrssporter och vandring.

Resa dit

SAS och Malmö Aviation flyger till Åre Östersund flygplats frånArlanda respektive Bromma. Inga direktflyg från andra platser iSverige - då krävs byte i Stockholm. Till Åre är det drygt 80kilometer från flyget. Det finns både kollektivtaxi ochbussar.

Med tåg kan man resa direkt från både Malmö, Göteborg ochStockholm, plus en rad andra stationer. Det finns också buss tillÅre från Stockholm från 250 kronor enkel resa. Med bil är det 630kilometer till Åre från Stockholm, 890 kilometer från Göteborg och1 120 kilometer från Malmö.

www.sas.se, www.malmoaviation.se, www.sj.se, www.arebussen.se

Två sköna Åreutflykter

+Åre Glashytta

Glasbruk kanske känns som Småland, men sedan nio år tillbaka finnsdet ett också vid Duveds station, drivet av Annika Weile ochAnn-Katrin Widell. Allt de säljer blåser de själva, bland annatglasen som en av Sveriges allra bästa restauranger - FävikenMagasinet i Järpen - valt.

Man kan handla på plats och se dem i arbete, men skojigare är atttesta att blåsa själv. Boka dock i förväg, för ibland är det fulltupp. www.areglashytta.se+Tännforsen

Sveriges mäktigaste vattenfall ligger 1,5 mil väster om Åre. Härdriver Niklas Hagelbeck turiststationen med fika, mat, affär ochguidade turer längs vattenfallet, där isen skapar otroligaformationer vintertid. Dessa utnyttjar han bland annat till attbygga en av landets allra största igloor. Bil är nästan ett måsteför att ta sig hit, alternativt taxi.

www.tannforsen.com