Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt ljus på Pythagoras historia

Tre unga uppfinnare ville starta en industri, men visste inte vad de skulle tillverka. Resultatet blev Pythagoras. Historien berättas i en ny bok om den gamla motorfabriken.

Pythagoras är motorfabriken som räddades från rivning och blev ett uppmärksammat industrimuseum. För 15 år sedan gav museet ut en bok om fabrikens och museets historia. Nu kommer en ny, utökad version av boken.

– Det har kommit fram mycket ny information sedan den förra boken. Vi har ett lite annat perspektiv den här gången, säger museets chef Erika Grann.

Den nya boken lyfter bland annat fram den trio som drog igång fabriken.

– Den startades av tre unga uppfinnare som inte visste vad de ville tillverka. De var lite drömska som personer, säger Hans Landberg, en av bokens fem författare.

Han har arbetat med kulturhistoria och information på Fastighetsverket. När han och hustrun Eva flyttade till Norrtälje för några år sedan började de intressera sig för Pythagoras. Förra året stod de bakom föreläsningsserien Det okända Norrtälje, nu har de skrivit flera av den nya bokens kapitel.

– Jag var lite motvillig i början, jag är ju pensionär. Men Pythagoras är så intressant, säger Hans Landberg.

En av de frågor han var nyfiken på är hur det började. I boken berättar han om Knut Pauli, Ivar Hultman och Waldemar Haglund, som startade fabriken 1898. Han tar också upp namnet Pythagoras. Det sägs ibland att det hade sin grund i att företaget skulle tillverka räknemaskiner. Det tror inte Hans Landberg på.

– Knut Pauli var väldigt inne på ockultism och alkemi. Han skrev om mysticism, med en blandning av religion och vetenskap, säger han.

Han ser en tydlig koppling till de tankar som fördes fram av Pythagoras, som var både matematiker och filosof, och tar även upp det sigill fabriken använde, med en triangel och något som ser ut som bokstaven t och en punkt.

– Det är en del av det teosofiska sigillet, säger Hans Landberg.

Boken innehåller också tre kapitel skrivna av Pythagoras tidigare ordförande Jan-Bertil Schnell, som gick bort för ett par år sedan. De handlar bland annat om det dramatiska arbetet med att rädda fabriken från rivning under 1980-talet. Andra författare är Eva Landberg, som skriver om arbetsvillkor och några av fabrikens arbetare, Östen Runelind, som beskriver olika motortyper, och Erika Grann, som berättar om arbetet med att hålla museet levande.

Boken är rikt illustrerad med mängder av gamla fotografier, de flesta kommer från museets eget arkiv.