Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt kraftprov i skärgården– på både land och vatten

I dag är det dags för Amfibiemannen, Sveriges största swimruntävling. Landets elit är på plats och redo för ett oförglömligt äventyr i Norrtäljes skärgård.

270 tvåmannalag är anmälda till årets upplaga av Amfibiemannen. En tävling som går ut på att simma och springa runt kobbar, öar och skär ute i skärgården.

Totalt ska 22,8 kilometer löpning och 5,5 kilometer simning klaras av. Starten går på Lidö, sedan fortsätter loppet via Idö/Krokholmen, Viberön, Lilla Äspskär, Arholma, Riddarviksskäret runt och sedan tillbaka samma väg för att till slut gå i mål på Lidö.

Banrekordet är 3 timmar, 21 minuter och 44 sekunder, men det ligger sannolikt inte i farozonen. Vädret är långt ifrån optimalt, menar tävlingsledaren Jan-Henrik Bäck.

– Det är inga bra förutsättningar i år för att slå banrekordet. Värmen kommer att göra det riktigt tungt för deltagarna, säger Bäck, men lägger ändå in ett förbehåll:

– Om det är någon som ska lyckas slå rekordet är det fjolårets vinnare, tillika banrekordhållaren, Jesper Svensson som i år tävlar ihop med triathleten och trefaldige guldmedaljören i Vansbrosimmet, Mike Thorén. De två bildar ett riktigt starkt lag.

Amfibiemannen är uppdelad i tre klasser: herr, dam och mix.

En som ska tävla i damklassen är Irene Andersson från Norrtälje – hennes andra start i tävlingen.

– Jag och min lagkamrat, Annette Karlsson, har simmat hela vintern i bassäng, sedan har vi löptränat parallellt. Och nu den senaste tiden har vi även tränat en del swimrun-pass, säger Irene Andersson.

Hon tycker att Amfibiemannen är den ”absolut roligaste tävlingen” hon deltagit i:

– En riktig utmaning och lite läskigt att bege sig ut på så djupt vatten där man knappt ser var land börjar igen. Men det är helt fantastiskt att springa och simma ute bland kobbar och skär. När det känns jobbigt så kollar man upp och får ny energi, säger Irene.

– Vår målsättning är att klara banan på under sex timmar. Det kan bli svårt, men är definitivt inte omöjligt.

Första start är klockan 12 för dam- och mix-klasserna, herrarna startar tio minuter senare.

– För att tävlingen ska flyta på måste alla må bra och vara i fysisk form för att simma och springa i flera timmar. Det kommer vara viktigt att få i sig massor med vätska då man springer i våtdräkt och svettas litervis, säger Jan-Henrik Bäck.

– Över 500 personer kommer befinna sig i vattnet och på land för att försöka ta sig runt banan. Tar sig alla i mål är det en vinst i sig. Jag hoppas inga olyckor sker eller att någon skadar sig. Det vore det optimala.

För dig som vill titta på Amfibiemannen är bästa plats vid Arholma handel. Där springer deltagarna förbi två gånger och du tar dig lätt dit med passbåt från Simpnäs brygga.