Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt hot mot MVC i Hallstavik

Landstinget godkänner inte den ansökan som Tiohundra AB skickat in.

Barnmorskemottagningen räddades i slutet av november från nedläggning . Den skulle i stället drivas som filial till Familjens hus i Norrtälje. Men Tiohundra AB:s ansökan godkänns inte av landstinget. Tiohundra planerar att hålla mottagningen stängd under åtta veckor på sommaren när personalen har semester, något som inte uppfyller landstingets krav på tillgänglighet.

– Vi försöker lösa det, men vi kan inte trolla. Barnmorskor växer inte på träd, säger Cecilia Thulin, tidigare verksamhetschef för barn, ungdom och familj på Tiohundra AB.

Cecilia Thulin säger att de som har tätast kontroller kommer att få åka till Norrtälje kanske fyra gånger under sommaren. Men enligt landstinget är frågan om tillgänglighet inte förhandlingsbar. Sjukvårds- och omsorgskontoret har fått beskedet att mottagningar tidigare kunnat få stänga en eller två veckor, men att landstingets hälso- och sjukvårdsförvaltning ”praktiserar en allt mer strikt hållning i frågan”.

Under torsdagen den 19 december beslutar sjukvårds- och omsorgsnämnden hur bemanningsfrågan ska lösas under sommaren. Hittar man ingen lösning riskerar mottagningen att stängas vid årsskiftet.