Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt hopp för Pythagoras

På 1980-talet stod kampen hård på Södra bergen. På ena sidan stod de som såg den gamla motorfabriken Pythagoras som en skamfläck. Den skulle rivas.

Anmäl text- och faktafel

På motsidan en grupp historiskt engagerade Norrtäljebor. De insåg att en viktig del av Norrtäljes historia, ja hela Sveriges historia, var på väg att skövlas för alltid.

Grävskoporna var bokstavligen framkörda när beskedet kom att anläggningen skulle bevaras. Nu är Pythagoras tack vare några insiktsfulla kommunmedlemmar byggnadsminnesförklarat och klassat som ett omistligt kulturarv.

Det var entreprenörer och arbetare i små fabriker över hela landet som under början av 1900-talet förverkligade små och stora snillens idéer. Här skapades en teknisk utveckling som på några få decennier förvandlade Sverige från ett statiskt fattigsamhälle till ett av världens rikaste länder.

Pythagoras är ett unikt och autentisk äreminne över denna omvälvande historiska epok och de människor som levde då. Här skapas insikter, viktiga för förståelsen av vår egen tid. Här väcks frågor. Här är det roligt och spännande att vara. Det här vill vi bevara till dem som kommer efter oss.

Med åren har Pythagoras utvecklats till ett högklassigt besökscentrum för barn och vuxna. Utvecklingen har haft stöd från såväl statliga, privata som kommunala bidragsgivare. I förhållande till vad det kostat att underhålla denna stora anläggning och skapa den genomtänkta verksamhet Pythagoras erbjuder har dock de ekonomiska resurserna hela tiden varit mycket blygsamma. Utan ett folkligt stöd, i form av många tusen timmar av ideellt arbete under åren, hade Pythagoras inte kunnat leva vidare.

Man kan tycka att ett unikt kulturarv och attraktivt besöksmål, som har så stark folklig förankring borde värderas högt när kommunen fördelar bidragen till sina kulturinstitutioner. Så har det aldrig varit. Så är det inte nu.

Det blir tydligt om jag jämför två större verksamheter med i stort sett lika höga besökssiffror. 2019 fick konsthallen 5,7 miljoner kronor i ekonomiskt stöd från kommunen. Pythagoras stöd sänktes med en fjärdedel till 1,2 miljoner, vilket ledde till uppsägningar och nedläggningshot.

Värt att notera är också att det bara är Pythagoras som tar inträde från sina besökare. De andra verksamheterna kan ha gratis entré.

Samtidigt satsar Norrtälje kommun på paraplyorganisationen Norrtälje museer, som ska främja arbetet med kulturarv. Den konstruktionen tilldelades ett stöd på 3,4 miljoner kronor – drygt åtta gånger den summa som behövdes för att undvika Pythagoras avveckling.

Men än en gång ställer vanliga kommuninnevånare upp för att rädda Pythagoras. En insamling har givit cirka 75 000 kronor. Det ger museet en kort respit medan man söker en lösning på längre sikt.

Och nu, till mångas stora glädje har hoppet om en sådan lösning väckts! I riksradions kulturnyheter den 10 juli säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Bengt Ericsson att han vill medverka till en snabb lösning på Pythagoras akuta finansieringsproblem, men framförallt vill han ta itu med att hitta en lösning som fungerar långsiktigt.

Bra sagt Bengt Ericsson! Bra tänkt! Han har förstått vad som krävs för att Norrtälje ska få behålla sitt unika flaggskepp inom besöksnäringen och ett oskattbart kulturarv att lämna vidare till kommande generationer.

Vi hoppas att Bengt Ericsson fortsätter kämpa, och kan övertyga sina kollegor! Vi är många som står bakom honom och följer hans kamp.

Margareta Lindberg–Sigfrid, Norrtälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel