Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt EU-direktiv ska gynna lokal mat

Förra veckan klubbades ett nytt direktiv igenom i EU. – Kommunerna får större möjlighet att upphandla lokalt, säger EU-parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt till NT.

Annons

I går skrev NT om att flera av Stockholms nordostkommuner enligt EU-regler samarbetar vid inköpen av skolmat – vilket får den närproducerade maten att lysa med sin frånvaro i många skolmatsalar. Men nu kommer nya direktiv från EU.

– Förra veckan klubbade vi igenom ett nytt direktiv om offentliga upphandlingar. Det betyder att en kommun har mycket mer möjlighet till att upphandla lokalt, säger EU-parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt (M) till NT.

Bland annat ska beställaren ta hänsyn till arbetsvillkor och miljö i stället för lägsta pris.

– Bönder och småproducenter kommer aldrig in i upphandlingarna, bara de stora företagen.

Kommunerna får också möjlighet till delad upphandling. De behöver alltså inte köpa till exempel toalettpapper och pennor från samma leverantör, utan kan ha olika leverantörer.

Lagen kan börja gälla i Sverige inom två år.

– Det finns en enorm efterfrågan, så jag ska sätta press på mina kollegor i riksdagen, säger Anna Maria Corazza Bildt.