Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyförvärvet: ”Ska bli kul att köra för Rospiggarna”

I tisdags stod det klart att letten Andzejs Lebedevs skrivit på för Rospiggarna. Och talangen har höga mål för nästa säsong.
– Jag vill tillhöra de bättre förarna i laget, säger 19-åringen till NT-sporten.

Annons

NT-sporten har kommit i kontakt med Lebedevs och fått en skriftlig intervju. 19-årige Lebedevs, som fyller 20 på lördag, ser fram emot att köra för Rospiggarna nästa år.

– Timo Lahti som jag känner har alltid talat väl om Rospiggarna. Min manager har också berättat att klubben har en bra tränare och att jag ska få en guide som ska hjälpa mig. Det ska bli roligt att köra för klubben, konstaterar Lebedevs.

Vilka är dina förväntningar till nästa säsong?– Jag vill åka regelbundet för Rospiggarna och tillhöra de bättre förarna i laget.

Dina största kvaliteter och vad hoppas du utveckla främst framöver?– Jag hoppas utveckla varenda liten del i min körning och jag måste arbeta hårt. Vilka mina kvaliteter är får åskådarna bedöma.

Lebedevs har alltid setts som ett stort löfte och i år fick han lite av ett genombrott. I augusti tilldelades han ett wild card till Lettlands GP. Och med ett jättestöd på hemmabanan Lokomotiv Stadium tog han sig nästan hela vägen till final.

–Jag är väldigt glad över att jag fick chansen i GP som wild card. Det var en jättebra erfarenhet och jag visade att jag kunde hävda mig även där, säger Lebedevs.

– Överlag har det varit ett bra år, både individuellt och i lag. Jag blev individuell mästare i Lettland och kom tvåa i U21-EM. I U21-VM var jag en poäng från medalj. Förhoppningsvis kan jag fortsätta på den vägen nästa år och visa mig från min bästa sida i Rospiggarna.

År 2011 körde Andzejs Lebedevs för Masarna i allsvenskan och letten hamnade i Dalarna av en slump. Sportchefen i Masarna, Roger Uppgård, minns hur det gick till.

– Det är lite rolig kuriosa, Lebedevs körde faktiskt sin första tävling överhuvudtaget på Brovallen, 2010. Maksim Bogdanow skulle starta i Avesta Masters och han hade med sig kompisen och landsmannen Lebedevs. Lebedevs var 15 år och skulle bara träna med Bogdanow, men han körde så pass bra att vi gav honom chansen på kvällen i Avesta Masters.

– Det var Leigh Adams sista tävling i Avesta så det var lite speciellt. Lebedevs tog sig till semifinal där han fick stopp och året efter körde han några matcher för oss i allsvenskan, berättar Roger Uppgård.

Och unge Lebedevs gjorde inte bort sig i allsvenskan.

– Han kan förbättra sina starter men ute på banan är han riktigt snabb, han kör lika fort som vem som helst. Lebedevs tog sina poäng och han körde in 1,3 i snitt per heat. Det var nya banor för honom och han var ung, så han gjorde det bra.

– Jag tror han kommer klara sig bra i elitserien. Vi hade gärna velat ha honom i Masarna nästa år men tyvärr blir hans snitt lite för högt för allsvenskan, han hade hamnat på runt 2,8, säger Uppgård avslutningsvis.