Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya visioner för Roslagsmuseet

Kjell Pihlgren (M) är sedan 1 mars ny ordförande för Roslagsmuseet.
Redan nu öppnar han dörren för att gevärsfaktoriet kan hyras ut i framtiden.
– Jag är öppen för alla tänkbara möjligheter.

Annons

Roslagsmuseet har brottats med stora problem i flera år. I december 2008 stängde museet för upprustning av de slitna byggnaderna. Sedan ett år tillbaka står arbetet stilla, på grund av brist på pengar.

Den 1 mars tog Kjell Pihlgren över ordförandeposten i museets styrelse efter Gösta Colliander (C). Ett kamikazeuppdrag, säger han själv, lite skämtsamt.

– Men om jag inte trodde att jag kunde åstadkomma något skulle jag inte ta uppdraget, säger han.

– Mitt uppdrag är att se till att vi får igång museiverksamheten igen, i dagsläget finns ingen verksamhet, fortsätter han.

Hur Roslagsmuseet ska se ut i framtiden är en öppen fråga, enligt Kjell Pihlgren. Och han vill avvakta med att dra igång renoveringen av gevärsfaktoriet tills en del andra frågor har klarats ut.

– Jag tycker att vi först måste fundera på vad vi ska använda fastigheterna till. Innan vi gör något måste vi vara klara över var ambitionsnivån ska ligga, vad vi vill med museet, var det ska vara lokaliserat och vad vi ska göra med byggnaderna.

– Målsättningen är att vi ska ha svar på det under det här året, säger han.

Roslagsmuseet har tidigare visat sina utställningar i gevärsfaktoriet. Kjell Pihlgren öppnar för att fastigheten kan användas på andra sätt i framtiden.

– Det här är en historisk miljö, som man ska vara rädd om och göra något bra av. Vi måste hitta verksamheter som kan tjäna två syften, att ge utrymme och plats för museiverksamhet och att ge tillgång till den museala miljön.

Betyder det att du kan tänka dig att hyra ut lokalerna?

– Jag är öppen för alla tänkbara möjligheter. Huvudsaken är att man bevarar miljön så att man kan vistas i den.

Det har talats mycket om kommunala bidrag och ekonomi i debatten om Roslagsmuseet. Kjell Pihlgren tror inte att bristen på pengar har orsakat museets kris.

– Nej, det tror jag inte. Ett av skälen tror jag är den krångliga driftformen, där det är en stiftelse som äger museet, men kommunen som betalar. Samtidigt är det en verksamhet som inte kan finansiera sig själv. Kommunen måste bidra på något sätt.

Kjell Pihlgren var tidigare ordförande för Engströmmuseet, men klev av för ett år sedan efter en konflikt inom styrelsen om ekonomin. I dag har Engströmmuseet stora ekonomiska problem och en osäker framtid.

Tror du att det påverkar förtroendet för dig?

– Jag tycker att jag gjorde en fantastisk insats med Engströmmuseet, det är på en helt annan nivå i dag än tidigare.

Tycker du att du har något ansvar för de ekonomiska problemen i Engströmmuseet?

– Jag borde kanske ha varit mer radikal när jag krävde att vi skulle dra i bromsen ekonomiskt, men jag fick inte styrelsen med mig.

Kjell Pihlgren tror att han kommer att få styrelsen med sig i arbetet med Roslagsmuseets framtid.

– Det handlar om att skapa en verksamhet som är effektiv och komma överens om var ambitionsnivån ligger. Vi behöver diskutera öppet, i hela organisationen.