Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya verk hyllar Roslagens konstnärsgilles historia

Nu ställer Roslagens konstnärsgilles medlemmar ut sina verk i en samlingsutställning på galleri Gillet för att uppmärksamma föreningens jubileumsår.

Den 5 oktober 1955 bildades Roslagens konstnärsgille, en kamratförening för representanter av de ”sköna konsterna” vilket innefattar ord, bild, text och ton.

– Det var ett gille där man ville värna om kulturen i Roslagen, träffas och utbyta idéer och tankar, säger Anita Hillgren Grandert som är ordförande i Roslagens konstnärsgille.

Föreningen fyller 60 år i år och just nu pågår den första av de två jubileumsutställningarna som ska hylla föreningens anrika historia. Under årens lopp har namnkunniga konstnärer som Astrid Lindgren, Evert Taube, Nils Ferlin och Vilhelm Moberg varit medlemmar i gillet.

Men gillets historiska anor kommer att behandlas i en utställning under hösten. Det som nu ställs ut på galleri Gillet i centrala Norrtälje är en samlingsutställning av medlemmar som är verksamma i dag.

– Vi ville visa bredden hos medlemmarna, säger Anita Hillgren Grandert.

Alla medlemmar har erbjudits att ställa ut ett verk var och även om det till största delen är bildkonst som visas upp i utställningen är det, precis som när föreningen startade, många olika sorters konstnärer som är medlemmar som exempelvis kompositörer och författare.

Men det är mycket som har förändrats också berättar Anita Hillgren Grandert som blev invald i föreningen 1975.

– Då tillhörde jag de yngsta. Då var det väldigt tjusigt och jag hade långklänning på mig på årsmötena.

Hon berättar att konstnärer hade en mycket högre status på den tiden och att föreningen var som en familj. Nu är det många barn och barnbarn till tidigare medlemmar som har engagerat sig i föreningen men det är lite svårt med återväxten.

– Det är sällan unga människor vill gå med men det går i vågor. Jag tror att vi får tänka om på mycket. Vi får väl ägna oss lite mer åt uppsökande verksamhet, säger Anita Hillgren Grandert och tillägger:

–En del rospiggar är enstöriga och blyga så det kan vara svårt att nå alla. Det ingår också i att vara konstnär. Det kanske är så att man hellre jobbar med bilder än att man talar om man är bildkonstnär. Alla kan inte marknadsföra sig. Så därför kan det vara väldigt knepigt.

Anita Hillgren Grandert, som tog över ordförandeposten i våras, har stora förhoppningar på framtiden.

– Vi behöver få i gång föreningen och försöka få in fler medlemmar som är författare och musiker. Jag vill att det ska vara ett gille som har en status och att man ska vara stolt över att man är med.