Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya turer om Kläppen-stuga

Naturskyddsföreningen och Norrtälje kommun är ännu inte överens om hur sommarveckorna i den enkla stugan på Kläppen ska fördelas.

Annons

Nu har Naturskyddsföreningen vänt sig till Hyresnämnden för att begära uppskov i två år med flytten.

– Vi vill ha en god dialog med kommunen och hitta en vettig lösning, säger Naturskyddsföreningens ordförande Per Bengtson, som är besviken över att hela frågan utvecklats till en långdragen process.

Föreningen har rustat och förvaltat stugan i ytterskärgården sedan 1988, men för två år sedan sade kommunen upp avtalet. Avsikten är att kommunens personal ska kunna hyra stugan för rekreation.

Naturskyddsföreningen vill för sin del inte släppa möjligheterna att nyttja huset under några sommarveckor och föreningen anser att den fått ett sådant löfte.

– Vi vill kunna använda stugan för ungdomsverksamhet åtminstone någon vecka under sommarlovet, säger Per Bengtson som saknar ett konkret erbjudande om samutnyttjande från kommunen.

Parterna måste också komma överens om ersättningen för de investeringar som föreningen gjort på ön.

– Medlemmarna har lagt ner tusentals timmar och i vår bokföring har vi utgifter på över 500 000 kronor, säger Per Bengtson.

Kommunen har erbjudit 100 000 kronor i ersättning. Trots flera möten har parterna inte kunnat komma fram till en lösning och Hyresnämnden är inkopplad sedan tidigare. Kommunen vill att föreningen flyttar ut ur huset och en advokat har anlitats för att bevaka ärendet.

Det har fått Mats Wedberg (MP) att reagera. Han vill veta vilket uppdrag advokaten har och vad hans insatser kostar. Biträdande kommundirektör Tommie Eriksson ser inget märkligt med att kommunen anlitat en utomstående jurist för att sköta förhandlingarna i Hyresnämnden.

– Hyreslagstiftningen är komplex, säger han och påpekar att kommunen bara har tillgång till en egen jurist.

Tommie Eriksson tror att en lösning går att hitta när Naturskyddsföreningen väl har flyttat. Då ska stugan rustas upp innan den hyrs ut. Kommunens personal ska ha förtur. Kommunen hyr ut ytterligare en spartanskt utrustad stuga i ytterskärgården till sin personal.

– Förra sommaren hade vi tre, fyra veckor som inte var uppbokade i Runöstugan. Vi fick skicka ut två påminnelser, säger Tommie Eriksson.

– Föreningen har en värdefull verksamhet som vi månar om. Men jag kan inte göra några bindande utfästelser om vilka veckor Naturskyddsföreningen kan räkna med att vara på Kläppen.