Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya turer fördröjer rivningen på Kläppen

Den omtvistade stugan på Kläppen i Söderarms skärgård står fortfarande där den står.
Nya turer har gjort att kravet på rivning av det olovliga tillbygget ännu inte har uppfyllts.
Ärendet har snart tio år på nacken.

I början av juni i år kom ändå beskedet från bygg- och miljöutskottet. Politikerna hade bestämt sig för att säga nej till en tredje ansökan om bygglov för en utbyggnad av makarna Östs fritidshus. Den här gången gällde ansökan nio kvadratmeter.

I stället krävde kommunen att den tillbyggnad som redan är gjord skulle vara riven senast den första oktober. Det datumet ändrades senare till den första november.

Beskedet från kommunen har därefter överklagats till länsstyrelsen av Karl-Axel Öst. Han hävdar att tillbyggnaden av ”boden” skedde under juli och augusti 2000.

Den olovliga tillbygget skulle därmed vara preskriberat eftersom tio år har gått. Till stöd för det påståendet har Karl-Axel Öst skickat med ett intyg där tre personer skriver under på att tillbyggnaden var klar i slutet av augusti 2000.

Kommunen har också letat efter bevis och har skickat in fotografier tagna av Roine Karlsson.

Nu är det upp till länsstyrelsen att avgöra vem som har rätt.

Länsstyrelsen har till att börja med konstaterat att kommunens krav att tillbyggnaden ska vara riven före den första november inte ska gälla. Länsstyrelsen har meddelat inhibition.

Däremot dröjer beslutet om en eventuell rivning av tillbyggnaden. Karl-Axel Öst ska ha chans att yttra sig om de nya uppgifter som kommit fram.

Mia Olsson, handläggare hos länsstyrelsen, tror att ett avgörande tidigast kan bli aktuellt en bit in på det nya året.

Bygg- och miljönämndens vice ordförande Roland Larsson (S) är kritisk mot att ärendet än en gång drar ut på tiden. Han har, för partiets räkning, lämnat ett särskilt yttrande i bygg- och miljönämnden där han tar upp att Regeringsrätten ju redan vid tidigare tillfällen gjort klart att utbyggnaden av stugan inte följer lagstiftningen.

– Ska länsstyrelsen överpröva beslut som har stöd i en dom från Regeringsrätten, undrar han.

Nämndens ordförande Mats Hultin (M) är lite mer försiktigt överraskad.

– Jag höjer lite på ögonbrynen, men länsstyrelsen står över oss, säger han.