Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya trendiga Dublin

Med kort restid och allt som lockar den partysugne har Dublin blivit en riktig weekendmagnet. Men det finns mer att upptäcka än området Temple bars turistiga pubar. Den irländska huvudstaden har blivit trendig - med en skandinavisk touch.

Clare Grennan och Laura Cafferty visar stolt upp två favoriter bland det personliga urvalet designprylar som de säljer i sin nyöppnade butik - Irish design shop, på Drury street ett kvarter från det turisttäta Temple Bar-området.

Man behöver inte titta länge i butiken för att upptäcka en skandinavisk stil - mycket ljust trä, rena linjer och praktiska funktioner.

- Det stämmer, Skandinavisk design står högt i kurs här nu. Men precis allt vi säljer är designat och tillverkat i Irland, säger Clare medan Laura kollar in två snygga bordslampor som en ung designer tittat förbi med i hopp om att affären ska köpa in dem.

Småskaliga satsningar

Jag går runt i Dublin med en verklig expert på trender, den hipsterskäggige Michael McDermott, redaktör för internetmagasinet Le Cool Dublin.

- Vi vänder vi oss mer till Dublinbor som vill hänga med än till turister, säger han när vi slår oss ned för en fika på ett pinfärskt ställe - kaféet Berlin.

Dan Watson, som i flera år sysslat med musik i Berlin, har just öppnat stället i korsningen Claredon och Coppinger Street.

- Det som har hänt här sedan botten gick ur ekonomin för några år sen är att en helt annan typ av människor öppnar nya ställen än när pengarna bara rullade in. Då gällde ju lyxigare desto bättre och alla drömde om egna affärsimperium. Nu satsas det småskaligt från folk som är genuint intresserade av vad de gör och som gärna samarbetar med andra, säger Michael.

Multifunktionella ställen

Många ställen satsar dessutom på multifunktionalitet, som kombon bar, restaurang, klubb och kanske konstutställning. Ukiyo Bar, på Exchequer street 9, har - förutom goda drinkar - karaoke och på helgerna spelar dj:s plattor. 777 på South Great George Street 7 är ett annat hippt drinkhak i närheten.

Skaldjursälskare väljer med fördel nya Super Miss Sue, på Drury street 2-3. Prickar man in måndag eller tisdag kan man få en gigantisk skaldjursplatå för bara 40 euro - ett superfynd!

Den shoppingsugne tittar så klart in på Powerscourt Centre i närheten, där en stor innergård har blivit köpcentrum med kul affärer och sköna fikaställen.

Norr om floden

Men det händer också saker längre bort: I stadsdelen Smithfield, norr om floden har det börjat röra på sig och hit kommer många trendmetvetna unga, säger Michael. Ett annat sådant område är Camden street, nära Grand Canal. Där slinker jag in på Bernard Shaw Bar, som bara har namnet gemensamt med den berömda författaren och snarast liknar ett ställe som skulle ha kunnat ligga i Berlin - eller Sofo i Stockholm. Strax intill hittar man den unika möbelaffären Decor Furniture gallery, som får mig att drömma om stolar som ser ut som buskage.

Dublins historia

Men allt är inte mat och dryck. The Little Museum of Dublin, St Stephens Green 15, har lyckats etablera sig tack vare en unik ny stil:

- Vi vill att man ska känna sig som i ett vardagsrum, säger den pratglade guiden som håller låda om stadens 1900-talshistoria. Han spinner en väv av ofta skojiga anekdoter som tillsammans ger en långt större insikt om Dublin än något traditionellt museum skulle klara av. Till exempel med berättelsen om påskupproret 1916, som till stor del utspelade sig i parken utanför museifönstren:

- Varje förmiddag beordrade britterna som sköt från hustaken på revoltörerna eld upphör för att de rara ankorna i parken skulle kunna matas.

Skandinavisk trend

The Little Museum har också en ny del om U2 - Irlands främsta rockband, där vi serveras bandets historia med glimten i ögat: "Vad är det för skillnad på Bono och Gud? Gud tror inte att han är Bono".

Följer man parken från museet är man snart på Baggot street där nya och superpopulära Etto ligger på nummer 18. Även där är vår del av världen den stora inspirationskällan:

- Skandinavisk kokkonst slår allt annat i trendighet nu. Men här vill vi förstås använda våra egna goda råvaror, som nu börjat få den uppskattning de förtjänar, konstaterar servitören Robert Collender och serverar mig en härlig stekt sjötunga med färsk sparris.

Fakta/Dublin

Allmänt

Dublin är republiken Irlands huvudstad och ligger vid floden Liffeys mynning i Dublinviken. Få sevärdheter är "måsten" - så välj och vraka och upptäck att stan håller på att bli mer trendig än traditionell.

Valuta

1 euro = 9,50 kronor.

Prisnivå

Cirka 30 procent billigare än Sverige.

Säsong

Året runt. Men mest behagligt är det från maj till oktober. Räkna alltid med regnskurar.

Resa dit

SAS, Aer Lingus och Norwegian flyger direkt till Dublin från Stockholm och Köpenhamn. SAS och Norwegian också från Oslo. Från Göteborg krävs ett byte. Tur och retur från Stockholm från strax under 1 500 kronor med SAS.