Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya rutiner för ambulansen 

Personalen i Norrtälje efterlyser fler bilar. 

Annons

Landstinget brottas inte bara med bristen på specialistsjuksköterskor inom den stationära vården. Även specialbemanning på sjuktransportsidan är ett problem. Genom att utnyttja resurserna bättre hoppas landstinget kunna lösa situationen trots bemanningsbrist.

Först och främst kommer landstinget att göra en utökad beställning av icke akuta transporter.

Eftersom att Stockholms landsting har som krav att bemanna akutambulanserna med specialistutbildade sjuksköterskor ska man skilja på akuttransporter och sjukvårdstransporter av lägre prio.

De transporter som inte är av akut karaktär ska, enligt Socialstyrelsens krav, ske med en grundutbildad sjuksköterska.

De specialiserade sjuksköterskorna ska koncentrera sig på de akuta uppdragen.

För att tillgodose säker vård med rätt kompetens gäller det att hitta smarta lösningar genom hela vårdkedjan.

Redan initialt, det vill säga innan ambulanstransporten gett sig ut, ska det ske en adekvat bedömning av patienten. Vart ska han eller hon? Vilken typ av transport efterfrågas?

– I vanliga fall kör ambulansen alla uppdrag, även de patienter som ska flyttas från en avdelning till en annan.

– I sommar har vi sjuktransportbilar för de ändamålen vilket innebär kortare väntetider för många patienter, säger Anna Nergårdh, chefsläkare på Stockholms läns landsting.

I år kommer det finnas mellan 58 och 66 ambulanser i drift och sex stycken sjuktransportbilar. I fjol kördes 64 ambulanser som kompletterades med två sjuktransportbilar.

Den sammanlagda driftstiden för ambulanser och sjuktransportbilar kommer i stort sett att bli densamma som förra året, men antalet sjuktransportbilar blir alltså fler.

I Norrtälje kommun finns tre dygnsbilar i beredskap.

Två i Norrtälje och en i Hallstavik.

– Alldeles för få, säger Kent Edberg, ambulanssjukvårdare i Norrtälje.