Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya reglerna bör gälla för alla ledamöter

Alliansregeringen har satsat hårt på arbetslinjen. Det är bra – ju fler som arbetar, desto mer pengar finns det till välfärd.

På ett område har dock arbetslinjen inte tillämpats: för riksdagens ledamöter. De har fått behålla samma fallskärmar som tidigare, vilket har gjort att den som varit riksdagsledamot i tolv år, och som fyllt 50, kan få en fallskärm på 39 000 kronor i månaden tills han eller hon fyller 65.

Att riksdagen har dessa regler får också följder för många andra politiker. Organisationen Sveriges kommuner och landsting rekommenderar nämligen kommunerna och landstingen att ha samma regler som riksdagen. Det gör att även kommunalråd och landstingsråd kan leva i många år på sin fallskärm utan att behöva arbeta.

Alla partier har nu enats om att detta är orimligt. Riksdagen beslutade därför i går att förändra reglerna. Fallskärmen, den så kallade inkomstgarantin, skall ersättas med ett omställningsstöd där före detta riksdagsledamöter som mest kan få en fallskärm i två år. Detta kräver dock minst åtta år i riksdagen. Är tjänstgöringstiden kortare blir också fallskärmstiden kortare. Till detta kommer att före detta riksdagsledamöter skall få olika former av stöd för att hitta nytt jobb.

Det här ger en bra och rimlig nivå på riksdagsledamöternas fallskärm. Tre partier, Moderaterna, Socialdemokraterna och Folkpartiet, vill dock inte att dessa regler skall gälla för alla riksdagsledamöter, utan bara för nyvalda. De ledamöter som väljs om får alltså fallskärm enligt de gamla reglerna.

Argumentet för detta är att regler inte skall ändras retroaktivt. Det argumentet håller inte. Den som ställer upp som riksdagskandidat gör det på de villkor som gäller den kommande mandatperioden, inte för de tidigare. Det är, precis som Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson i går sa när riksdagen debatterade ledamöternas fallskärmar: ”De som inte accepterar de nya villkoren kan ta sina guldkantade avtal och gå”.

Den främsta anledningen till att Moderaterna och Socialdemokraterna funnit varandra i denna fråga är troligen ren egoism. Det är dessa partier som har flest riksdagsledamöter, och där därför flest berörs. Hur Folkpartiet hamnat på denna linje är mer svårt att förstå. Tillsammans har dessa tre partier dock en betryggande majoritet i riksdagen, och vann därför gårdagens omröstning.

Det innebär med stor säkerhet att SKL kommer att rekommendera att kommuner och landsting bara tillämpar de nya reglerna för nyvalda politiker. Detta är dock något som Norrtälje inte bör följa. Istället bör kommunen besluta att de nya reglerna för fallskärmar för kommunalråd och oppositionsråd skall gälla för alla, med början nästa mandatperiod. Men troligen blir det inte så, eftersom de partier som har dessa poster, Moderaterna och Socialdemokraterna, motsätter sig detta. Även i Norrtälje styr egoismen.