Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya reglerna bör gälla även för Jansson och Falk

Riksdagen beslutade i början på oktober att förändra pensionsvillkoren för riksdagsledamöterna.

Enligt de nya reglerna kan en riksdagsledamot som mest få en fallskärm i två års tid. Det är en stor förändring gentemot de tidigare reglerna, då en riksdagsledamot som hade fyllt 50 kunde få fallskärm ända tills han eller hon fyllde 65.

De nya fallskärmsreglerna börjar gälla efter valet nästa år. Fem av partierna ville att de nya reglerna skulle gälla för alla riksdagsledamöter, det vill säga både de omvalda och de nyvalda. Tre partier, Moderaterna, Socialdemokraterna och Folkpartiet, ville dock att de nya reglerna bara skulle gälla för de nyvalda ledamöterna, och eftersom dessa partier har majoritet i riksdagen, så blev det också riksdagens beslut. Det var olyckligt. Det finns ingen som helst anledning att ha olika regler för nyvalda och omvalda riksdagsledamöter.

Riksdagsledamöternas pensionsvillkor brukar utgöra normen även för politikerfallskärmarna i kommunerna och landstingen, eftersom organisationen Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) brukar anta en pensionsmodell som liknar riksdagens. Det är därför ingen slump att SKL i helgen antog en ny pensionsmodell, som liknar riksdagens. Skillnaden är att i SKL:s modell betalas fallskärmen som längst ut i tre år, medan riksdagen har en tvåårig maxtid. Även SKL-modellen gäller bara för nyvalda politiker.

I Norrtälje kommun är det bara två personer som omfattas av pensionsreglerna: kommunalrådet och oppositionsrådet. Norrtälje kommun brukar följa SKL:s modell när det gäller pensionsvillkor. När nu SKL har beslutat att ändrat sin modell, borde det därför vara lämpligt att Norrtälje gör detsamma. Detta bör också ske mycket snart. Partierna håller just på med sina nomineringsprocesser, och även om mycket få av Norrtäljes politiker lär vara aktuella för att någon gång få fallskärm, så är det ändå lämpligt att alla vet vilka regler som gäller när de ställer upp som kandidater för sitt parti.

I SKL:s modell gäller de nya reglerna bara för nyvalda ledamöter. Norrtälje kommun kan dock välja att reglerna skall gälla för alla, inte bara för nyvalda. Det kan också finnas en majoritet i kommunfullmäktige för detta, eftersom Socialdemokraterna i Norrtälje tycker så. Om övriga partier driver samma linje här i Norrtälje kommun som de gjorde i riksdagen finns det en klar majoritet för att alla, det vill säga även dagens kommunalråd Kjell Jansson och dagens oppositionsråd Ulrika Falk, skall omfattas av de nya reglerna.

Det vore mycket bra om Norrtäljes kommunfullmäktige skulle fatta ett sådant beslut. Det vore en tydlig markering att även Norrtäljepolitikerna tycker att arbetslinjen skall gälla för alla, det vill säga att även Kjell Jansson och Ulrika Falk skall tvingas ta ett annat arbete när de någon gång slutar vara kommunpolitiker på heltid.