Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya mord på Singö i tredje deckaren av Gustafson och Kant

Anders Gustafson och Johan Kant har placerat Singö på deckarkartan med böckerna Singöspionen och Mordbrännaren.
Nu kommer tredje delen, med titeln Sändebudet.

Annons

Det ser ut som en fisketur. Men kaptenen upptäcker snabbt att hans medföljare har en annan agenda. När de kommit ut på havet dödas han, men tar sin hemlighet med sig i graven.

Det är upptakten till "Sändebudet", del tre i Anders Gustafsons och Johan Kants deckarserie, som inleddes med "Singöspionen", som följdes av "Mordbrännaren."

– Hela den här boken kretsar kring frågor kring makt och maktmissbruk, säger Anders Gustafson.

Polisen Solbritt Andersson

I centrum finns, precis som i de tidigare böckerna Solbritt Andersson, 62-årig kriminalinspektör med fritidshus på Singö. En lite annorlunda deckarpolis, utan några speciella egenheter eller problem.

– Hon är lugn, trevlig, metodisk, rätt vanlig. Det var så vi tänkte från början, vi ville inte ha en superhjälpte eller enstöring.

Trådarna i berättelsen löper mellan Singö, Haag och Hamburg, när Solbritt Andersson och kollegan Lena Karlsson utreder det internationella företaget Rankena Tec, som har kopplingar till ex-militären Sven Löwengrip och de hemliga nätverk, som skildrats i de tidigare böckerna.

Manipulativ präst

En annan tråd i deckarväven är den manipulative prästen Allan Sund, som ägnar sig åt saker som knappast är förenligt med ämbetet.

– Nej, han är inte särskilt sund, skrattar Anders Gustafson.

– Vi ville få med någonting kring kyrkan, det är ju en de stor knutpunkterna på Singö, tillsammans med affären och campingen. Och det finns ju en hel del spännande historier kring kyrkor, fortsätter han.

Med "Sändebudet" knyter Anders Gustafson och Johan Kant ihop trådarna i berättelsen och sätter punkt för trilogin.

Det har inte varit alldeles enkelt att skriva en tredelad berättelse.

– Det är lurigt, det är väldigt svårt med uppföljare, hur man gör när en intrig ska fortsätta, hur man gör det spännande utan att förklara för mycket. Men jag tycker att vi fick ihop det.

Hade ni hela storyn klar för er när ni började skriva?

– Slutscenen hade vi, vi visste hur det skulle sluta, men vägen dit var inte helt färdig.

Fortsätter skriva

De båda författarna har avslutat trilogin som inleddes med "Singöspionen", men de tänker inte släppa taget om Solbritt Andersson.

– Vi tänker fortsätta berätta om Solbritt, det kanske blir en del tillbakablickar på hennes tidigare karriär som polis, vad hon gjorde innan hon kom till Singö.

De har börjat planera bok nummer fyra, som blir en helt fristående berättelse.

– Planen är att det ska vara en bok med tre teman som vävs ihop med varandra. Vi har en idé om vad den ska handla om, men det kanske dröjer lite längre den här gången, den kanske kommer om två år, säger Anders Gustafson.

Singö kommer fortfarande att vara ett nav i berättelserna, även om historierna sträcks ut även till andra platser, som Haag och Hamburg i "Sändebudet".

– Det är svårt att hålla handlingen på en enda plats, säger Anders Gustafson.

Hittills har de fått många positiva reaktioner på sina böcker. Inte minst på Singö, där många uppskattar att ön har hamnat på deckarkartan.

– Det är väldigt mycket glada tillrop, folk tycker det är kul och frågar efter platserna där böckerna utspelar sig.

Sändebudet:

Författare: Anders Gustafson och Johan Kant

Bokfabriken

Tidigare böcker i serien: Singöspionen (2015) och Mordbrännaren (2016)

Annons