Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya lagar börjar gälla

Vid årsskiftet trädde en rad nya lagändringar i kraft. Bland annat blir villkoren generösare för företagare, studenter och pensionärer.

Annons

Den 1 januari i år sänktes företagares egenavgifter – det vill säga de avgifter företagare betalar för att finansiera bland annat sin pension och sjukförsäkring. Tidigare fick 5 procent av inkomsten dras av innan avgifterna beräknas, numera får 7,5 dras av.

För studenter höjdes vid årsskiftet fribeloppet för heltidsstudier – det vill säga hur mycket en person med studiestöd får tjäna – från 71 200 till 86 007 kronor per halvår. Motsvarande höjning gäller för deltidsstuderande.

Regeringens omdebatterade femte jobbskatteavdrag gör att bland andra människor över 65 får behålla mer pengar i plånboken. Därtill sänktes också skatten för utlandsboende med inkomster i Sverige från 25 till 20 procent.

Det nya året bjuder också ökade möjligheter att förebygga våld i nära relationer på så vis att det blivit lättare att utfärda kontaktförbud för den som hotar att slå sin sambo. Tidigare krävdes det att risken för brott var påtaglig, numera behöver risken inte längre vara akut – dock konkret och tydlig – för att kontaktförbud ska kunna utfärdas.