Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya krav hotar dragracing

Viking Raceway AB känner sig lurade på en detaljplan av kommunen, som avblåst planerna på en sådan i våras, trots att det finns ett beslut om en sådan från i april i 2011.

Kommunen har stoppat ett löfte om detaljplan för Viking Raceways AB:s planer på en dragracingbana utanför Hallstavik.

Bolaget har därmed kommit i en moment 22-situation, och banan riskerar nu att gå i stöpet.

– Kommunen lurar oss på banan genom att ändra på förutsättningarna och ställa nya krav, säger bolagets Hasse Johansson.

I våras stoppade kommundirektören Per Nordenstam en detaljplan för området Varsvik och Lundås, där en tilltänkt dragracingbana är planerad.

– Det känns som om han vill stoppa oss. Vi har blivit utlovade en detaljplan. Det här är ett brott mot det vi blev lovade, rasar Hasse Johansson.

Detaljplanen har i inledningsskedet redan kostat kommunen drygt 30 000 kr. Anslaget belopp från kommunen för detaljplanen är 500 000 kr.

Arkitekten Göran Reierstam som anlitats av kommunen har lagt ned cirka 40 timmar på detaljplanearbete, som han inledde redan förra hösten, men som nu stoppats.

Viking Raceway AB fick 2010 ett tillstånd för verksamheten av Miljödomstolen, som enda motorbana i Sverige.

Men till detta miljötillstånd krävs enligt lagstiftningen att man först gör en detaljplan över området, innan bygget kan starta.

I våras hade bolaget en träff med kommundirektören Per Nordenstam. Han har jobbat i Norrtälje kommun i drygt ett år. Innan dess jobbade han i Tierps kommun, där en ny dragracingbana funnits i ungefär ett år.

På mötet med bolaget sa Nordenstam till styrelsen att innan kommunen kunde ställa upp med en detaljplan, så skulle bolaget som motprestation ”skaffa en galen miljonär” som finansiär för bygget.

Men styrelsemedlemmarna i bolaget tog det uttalandet mer på skämt, och lade ingen vikt vid det.

– Nej, det vi rättat oss efter är att kommunen lovat oss en detaljplan. Vi har inte hört något annat, säger Hasse Johansson i Viking Raceway AB.

Ett beslut om detaljplan togs av kommunstyrelsen i Norrtälje i mars 2011, vilket finns protokollfört, och som NT har tagit del av.

När NT ringer upp kommunstyrelsens ordförande Kjell Jansson (M) om beslutet om detaljplanen, säger han så här:

– Vi har lovat bolaget en detaljplan, och det står vi för. Vi kommer att ha ett möte med bolaget tidigt i höst, där vi ska reda ut allt.

I övrigt vill Jansson inte kommentera mer.

Hasse Johansson berättar att kravet på finansiär är något som kan sänka planerna på en bana i Hallstavik. Det har blivit en moment 22-situation.

– Det känns svårt. Kan vi inte få bygglov och detaljplan, kan vi inte få finansiär, och vi kan inte ”ragga miljonärer” när det inte finns bygglov.

– Det är ju som att såga av den gren man sitter på. Vi skulle kunna få hit så mycket folk till banan. Motorsport är en folkrörelse som drar in mycket pengar. Är det inte just det kommunen vill? frågar sig Hasse Johansson.