Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny sajt ska rädda torsken: "Vi måste återställa beståndet i hela Östersjön"

Torsken är en viktig varelse för balansen i havet. Nu lanserar stiftelsen Baltic Sea2020 en ny sajt i syfte att hjälpa östersjötorsken.

Enligt stiftelsen BalticSea2020 har många konsumenter och politiker felaktigt fått uppfattningen att torskbestånden i Östersjön har återhämtat sig - trots att de har minskat markant under flera år och att östersjötorsk i dag är ett sällsynt inslag i svenska fiskdiskar.

Stiftelsen vill nu öka allmänhetens kunskap om de akuta hotet mot torsken, "Östersjöns viktigaste rovfisk", och har därför startat sajten räddaöstersjötorsken.nu i syftet att hjälpa Östersjöns torskbestånd.

Enligt stiftelsen berör frågan inte minst de kustkommuner längs Östersjökusten som länge bevittnat en nedåtgående trend gällande kustnära fiskefartyg och närfångad torsk.

– För att skydda det hållbara kustfisket måste vi återställa torskbeståndet i hela Östersjön, säger Conrad Stralka, verksamhetschef förBalticSea2020.

På sajten ska man samla fakta och nyheter som rör östersjötorsken och ge möjlighet till diskussioner om vad som kan göras för att lösa situationen. I höst kommer stiftelsen även att presentera en mer omfattande forskningsrapport med möjliga åtgärder för att rädda Östersjöns torskbestånd, skriver BalticSea2020 i ett pressmeddelande.

Här kan du läsa WWF:s konsumentguide för miljövänliga köp av fisk och skaldjur.