Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny prognos: Snart får varje Norrtäljebo en person till att försörja

Norrtäljes befolkning blir allt äldre. Enligt landstingets befolkningsprognos går det snart en icke arbetsför Norrtäljebo på varje arbetsför. Vilka frågor väcker det om framtiden? NT begav sig till Rodengymnasiet för ett samtal med fyra elever och en lärare.

Gymnasisterna Jacob Logård och Fredrik Lindgren läser båda på samhällsprogrammets andra år. Eddie Ekici och Nansy Sabah går i trean. Om tio år kommer de sannolikt att vara ute i arbetslivet, bidra till produktionen och betala skatt.

Deras lärare Andreas af Malmborg är 62 år. Om tio år kommer han att tillhöra de 29 procent av befolkningen i Norrtälje kommun som är äldre än normal pensionsålder. Lägger man till barn och ungdomar mellan noll och 19 år hamnar man på 49 procent. Så ser matematiken ut i landstingets demografiska rapport: om tio år är så gott som hälften av alla kommuninvånare att vara i en sådan ålder att de inte kan förväntas arbeta.

En annan prognos, som Norrtälje kommun har beställt från Sweco, ger något mer beskedliga siffror: 54 procent i förväntat arbetsför ålder.

Hur som helst kommer Jacob, Fredrik, Eddie och Nansy statistiskt sett att få nästan en person till var att försörja. Hade de bott i Solna eller Sundbyberg så hade det bara varit en halv.

– Man kan höja pensionsåldern. Jag har många släktingar som är över 70 år och som fortfarande är pigga och friska, säger Jacob Logård.

– Det beror ju på hur frisk man är. Vissa kan behöva gå vid 60 och andra kan jobba över 65, säger Fredrik Lindgren.

De får medhåll av sin lärare.

– Det är möjligt att jag kommer att vara pensionär om tio år, men jag kommer nog att jobba med något, om det är i skolan eller i egen firma. Det är så man håller sig aktiv, det är ett slags livskvalitet. Bilden att man bara ska stänga av allt och leva slapparliv efter 65 tror jag inte på, säger Andreas af Malmborg.

Statistik ger förstås också en trubbig bild av verkligheten. Dels tjänar man ju själv ihop till sin pension, och dels finns det ett kommunalt skatteutjämningssystem i Sverige. Det är alltså inte riktigt sant att unga och medelålders människor i en kommun försörjer barn och äldre själva.

Däremot är det sant att Norrtälje kommun ser ut att få flest äldre och minst antal unga i hela länet om tio år.

– Åldersstrukturen är ett tydligt problem som man ser om man går ut på stan. Det är ingen hemlighet att vi har byggt väldigt mycket för att dra till oss pensionärer från Stockholm, och det har vi fått, säger Andreas af Malmborg.

LÄS MER: Forskare vill att fler jobbar till 70

Hans elever trivs i kommunen, även om de saknar en ordentlig shoppinggalleria. Till sist är det dock naturligtvis tillgången på arbete och bostäder som avgör om de ska bli kvar här eller flytta någon annanstans.

– Man tar det som det kommer. Får man ett jobb här så kanske man stannar. Men jag tror aldrig att det kommer att ta slut på ungdomar här i kommunen, säger Eddie Ekici.

– Det är ju rätt begränsat här. Vill man ha ett schysst jobb så får man nästan starta egen firma för att få det att gå runt. Annars får man sitta i kassan på Ica. Det känns inte som att det finns lägenheter för ungdomar. Är man äldre och har en bra inkomst så kan man ju köpa, säger Jacob Logård.

LÄS MER: Ulrika Falk (S) om den åldrade befolkningen

– Vill man få ungdomar att stanna måste man bygga bostäder, inte för tre miljoner utan för ett mer rimligt pris, säger Fredrik Lindgren.

– Det är så lugnt här. Jag tror att ungdomar dras till ställen där det är mer rörigt, säger Nansy Sabah.

Själv är hon inriktad på att plugga vidare i Stockholm eller någon annan storstad.

Men i Stockholm är väl lägenheterna ännu mycket dyrare än här?

– Det finns mer jobb där, så att man kan både plugga och jobba, säger Nansy Sabah.