Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny kulturfestival på Nordrona

Dans, graffitti, hiphop, måleri och ängsblommor. Den nya kulturfestivalen Port 14 bjuder på en bred mix.

Annons

Förra året fyllde Norrtälje ateljéförening, Noa , tio år.

– Det kändes som ett vägskäl, vi behövde hitta på något nytt, säger Noas Ina Eriksson.

Nu satsar föreningen på en helt ny kulturfestival, med namnet Port 14, i samarbete med RIK, Roslagens initiativ för kultur. RIK hade funnits med på förra årets blues- och rockfestival och ville också göra något nytt.

– Vi ville fortsätta driva kulturfestival, säger Sara Lindström, RIK.

Den 6 juni öppnar de båda föreningarna dörrarna till Port 14 i Noas lokaler på Nordrona och en bred blandning av musik, dans, måleri, poesi och en del annat.

– Tonvikten kommer att ligga på interaktion, levande konst, säger Ina Eriksson.

Besökarna kan vara delaktiga på olika sätt. Ett exempel är en graffittivägg som kommer att sättas upp i lokalerna. Ett annat är Bodil Löthmans sociala skulptur, som ska växa fram på gräsmattan utanför Noa. Där tänker hon gräva en rabatt i form av en ring.

– Jag har förkultiverat ängsblommor som jag har med mig. Varje festivaldeltagare får plantera en blomma, det blir ett sätt att föra samman kultur och natur, säger Bodil Löthman.

Flera olika dansgrupper deltar också i Port 14. Anna Bäckström och Minna Laaksonen framför experimentell dans, medan kompaniet Mariposa repeterar ett av sina dansverk inför publik. Andra inslag är gruppen Müller, som framför musik och poesi och spelningar med bland andra Dancing Lynx , DCP The band of brothers och Mary Jane and the flying shoes.

– Responsen har varit väldigt bra, vi har fått med inslag både från Norrtälje och såna som har koppling till Norrtälje, säger Sara Lindström.

Noa och RIK har valt 6 juni som festivaldag, delvis som en hälsning till den kulturdag som fanns på konsthallen för några år sedan. Därifrån kommer också de färgglada flaggor som används av Port 14.

Tanken är att festivalen ska bli ett återkommande inslag i Norrtäljes kulturliv. En bred och varierad happening med kultur i olika former.

– Vi vill ha med allt från såna som vill testa ett nytt verk till band som spelat ihop i flera år, både prövade och oprövade idéer, säger Sara Lindström.

– Det här blir en nystart med en ny festival, dit man kan komma och upptäcka vad som finns och mötas, fortsätter hon.

Festivalen startar klockan fem på eftermiddagen och rullar sedan vidare in i sommarnatten.

– Vi kör tills vi inte orkar längre, säger Ina Eriksson.

Port 14

Den nya kulturfestivalen äger rum hos Norrtälje ateljéförening, Noa, på Nordrona

Mixen är bred, här är några av deltagarna:

Musik: Dancing Lynx, Linnéa Seldinger, Low Grade, Mary Jane and the flying shoes

Dans: Ina Dokmo, Anna Bäckström, Minna Laaksonen, Mariposa

Måleri: Sven-Arne Hökenström, Johan Ahrle, Albin Limnell

Social skulptur: Bodil Löthman

Installation: Renée Malmgren

Graffitti, kortfilm, med mera

6 juni kl 17-02