Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny konflikt om skolutredning

Om kommunfullmäktige säger ja till att skolans organisation ska utredas igen kommer inte de politiker som kom med förslaget att få vara med att dra fram riktlinjer.

– Det gör kommundirektören, säger kommunalrådet Kjell Jansson (M).

Förra veckan beslutade kommunstyrelsen om alla nämnders verksamhetsplaner för åren 2014-2016 och därmed att genomföra en extern utredning ”om en attraktiv och kvalitativ skola i hela kommunen”.

Bakgrunden är att Folkpartiet, Centerpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet tidigare gick ihop och beslutade att genomföra en utredning om hur Norrtälje som glesbygdskommun i en storstadsregion kan klara de utmaningar som finns.

Om alla planer också passerar kommunfullmäktige på måndag är det fritt fram att börja formulera uppdraget för den utomstående granskaren.

Frågan är vad uppdraget ska bestå i och vilka som får vara med och ta fram dessa.

– Formuleringen betyder ju ingenting, säger Mats Wilzen, miljöpartistisk ledamot i barn- och skolnämnden. Tanken från oss fem partier var att vi skulle få chans att utveckla oss och spetsa till formuleringarna, men verksamhetsplanen kom ju aldrig tillbaka till oss i nämnden utan gick direkt till kommunstyrelsen. Vi skulle sätta oss ned och formulera direktiven.

Även Socialdemokraterna är inne på att få vara delaktiga i den processen.

– I min värld är det vi som träffade överenskommelsen som också ska forma direktiven, säger Olle Jansson (S), andre vice ordförande i barn- och skolnämnden.

Men så kommer det inte bli, enligt kommunalrådet Kjell Jansson.

– Om fullmäktige fattar beslut får kommundirektören i uppdrag att forma direktiven. Politiker utreder inte, säger han.

Olle Jansson blir förvånad.

– Tänker han inte inhämta synpunkter? Vi tycker att vi borde få tala om vad man ska utreda. Hela det här ärendet har varit väldigt tjänstemannastyrt. Det är vi politiker som ska visa färdriktningen, säger han.

– Jag har inga kommentarer till Olle. Det är ett uppdrag att göra en utredning, nästa led är att titta på vad som tas fram, säger Kjell Jansson.

Både Miljöpartiet och Socialdemokraterna är missnöjda med hur Centerpartiet och Folkpartiet har bevakat att deras punkter i överenskommelsen om skolsatsningar kommit med i den nya verksamhetsplanen, något som NT tidigare skrivit om.

– Vi kommer att bevaka frågan på kommunfullmäktige och ställa frågor, säger Olle Jansson.