Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny helikopter till sjöräddningen

Norrtälje får en ny räddningshelikopter. Sjöfartsverket har beställt sju nya luftfarkoster för totalt 750 miljoner kronor.

Sjöfartsverket har tecknat avtal med den engelsk-italienska helikoptertillverkaren AugustaWestland. De nya helikoptrarna av modellen AW 139 ska successivt ersätta de nuvarande, Sikorsky S-76, från sommaren 2013 fram till slutet av 2014.

Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar är stationerade i Norrtälje, Ronneby, Visby, Göteborg och Umeå.

Dessa orter får en ny helikopter vardera medan de övriga två maskinerna ska fungera som reserv.

Enligt myndigheten har de nya helikoptrarna flera fördelar, bland annat att de klarar sämre väder som till exempel isbildning.

– Vi ökar vår kapacitet och förmåga att rädda liv, säger Daniel Lindblad, informatör vid Sjöfartsverket.

Inköpen kräver en utbildningsinsats. Personalen ska lära sig att manövrera de nya helikoptrarna.¿Affären påverkar inte verksamheten i övrigt. Precis som tidigare är Norrtälje och de övriga fyra stationerna i tjänst dygnet runt. En räddningsinsats ska kunna påbörjas inom en kvart efter att besättningen larmats.

Utöver köpet på 750 miljoner kronor har Sjöfartsverket option på ytterligare helikopterutrustning som AugustaWestland ska leverera. Det handlar om komplement till ett värde av 35 miljoner kronor.