Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny hamn  - nya problem för båtfolket

Norrtäljes båtfolk kan förlora både uppläggnings- och sjösättningsplats när hamnen exploateras. – Vi hamnar i kläm, säger Tomas Kerttu ordförande för segelsällskapets 1 000 medlemmar.

Annons

Kommunen har sagt upp avtalet för vinterförvaringen av båtar i Norrtälje hamn. Anledningen är den planerade bostadsutbyggnaden i området. Första byggetappen i det som ska bli Norrtäljes nya stadsdel startar preliminärt i höst. Nu har båtfolket en vinter på sig att hitta ny uppläggningsplats. Båtar och övriga verksamheter ska vara borta till den sista juni 2015.

Även tillgången till kajen, där hundratals båtar som kräver lyftkran sjösätts varje vår, kan försvinna. Sjösättningsplats närmare än i Gräddö eller vid privata Rosättra båtvarv finns inte i dag. Segelsällskapet för en dialog med kommunen och byggherren Björnö mark om alternativa lösningar när det gäller uppläggningsplats.

Ett förslag är området Tegeludden som ligger cirka en kilometer öster om Björnö gård. Men där måste det göras en geoteknisk undersökning av markförhållandet för att bland annat se om den klarar tyngden av lastbilar och båtar.

– Först därefter vet vi om den marken överhuvud taget är användbar, säger Tomas Kerttu.

Även om allt skulle klaffa med Tegeludden är det knappast troligt att området kan bli inflyttningsklart i tid. Därför måste man, enligt Kerttu, ha en annan uppställningsplats under en övergångsperiod.

Sällskapets förslag till kommunen är att man gör en stor anläggning som är öppen för alla.

– Vi har erbjudit oss att administrera det hela. Men vi har fått till svar att så kan man inte göra i enskilda ärenden.

Tomas Kerttu har svårt att förstå det argumentet.

– Vi är en idrottsförening på samma sätt som vilken annan idrottsförening som helst. Jag tror inte att simklubben betalat badhuset, att fotbollsklubben betalat fotbollsplanen eller att bandyklubben betalat konstisbanorna.

Han berättar att sällskapet har cirka 1 000 medlemmar. De ordnar kurser och tävlingar för såväl barn som ungdomar och vuxna. Dessutom administrerar de redan nu alla de tidigare kommunala bryggorna.

– Alltså även åt folk som inte är med i båtklubben. Så nu tycker vi att det är väldigt tråkigt att kommunen inte förstår värdet av ett aktivt båtliv i en skärgårdsstad, säger Tomas Kerttu som slår fast.

– Oavsett var vi hamnar har vi ingen plats att sjösätta våra båtar, säger han och påpekar att detta problem inte bara gäller Norrtälje segelsällskaps medlemmar utan alla ägare av stora båtar i närområdet.