Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu tar vi tillvara på Singös ideella krafter

Försäljningen av Singö skola har gått få människor förbi och har varit något som tagit mycket tid och kraft för många. Efter en lång process, med såväl juridiska som politiska avvägningar, föreslår vi därför att den ideella föreningen som lagt bud på fastigheten också får köpa den. På så sätt gynnas ingen enskild näringsidkare och det stora samhällsengagemanget på Singö kan tas tillvara.

För oss i Alliansen för Norrtälje kommun är demokrati, rättssäkerhet och effektivitet grundläggande värden som genomsyrar allt vi gör. I den kommun som vi står för finns det ingen plats för korruption och oegentligheter. Det innebär att vi ibland inte kan välja den kortaste vägen, utan alltid kommer att välja den väg som leder till vad som är bäst för vår kommun och som är bäst för alla medborgare och skattebetalare i kommunen.

Viktiga verktyg för att motverka korruption är öppenhet och att inte ge särskilt stöd till enskilda näringsidkare, vilket inte heller är tillåtet enligt kommunallagen om det inte finns synnerliga skäl. Synnerliga skäl är så nära man kan komma ett regelrätt förbud, och lagtexten tillåter inte en generös tillämpning av undantag.

Det är mot denna bakgrund som vi inte kunde sälja fastigheten med Singö skola till kraftigt underpris till Singö Utveckling Ekonomiska Förening, som trots allt är en enskild näringsidkare, utan en öppen process.

Vi har nu haft en öppen process och flera bud har inkommit. Av dessa förordar vi att kommunen säljer fastigheten till en ideell förening. Detta gör vi eftersom vi tror att det är det bästa anbudet för Singöbygden, för kommunen och för att värna om landsbygden och civilsamhällets eldsjälar. Vi gör detta samtidigt som vi inte behöver göra avkall på våra grundläggande värden om demokrati och rättssäkerhet. En ideell förening borgar också för att vi gynnar just bygden och inte några enskilda bolagsägare.

Robert Beronius (L)

Bino Drummond (M)

Anders Olander (C)

Göte Vaara (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel