Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu startar tunnelbygget

Vibrationerna från de första sprängsalvorna kan märkas under veckan.

Annons

Snart startar sprängningarna för tunnelbygget genom Lommarberget i Norrtälje, ett led i projektet Västra vägen. Just nu pågår förberedelserna.Entreprenören NCC har ett speciellt gäng på plats för att bygga tunneln. Under ett par veckors tid har de arbetat med etableringen intill Stegelbäcksgatan.

Tunneln ska drivas söderifrån. På bergväggen finns tunnelns profil markerad med färg och Magnus Felldin, platschef vid NCC:s bergavdelning, har hunnit bilda sig en första uppfattning om granitens beskaffning.

– Berget verkar vara homogent och storblockigt, säger han.

Någon gång under veckan kommer förmodligen de första sprängsalvorna att höras.

– Den första tiden blir det små smällar, säger Magnus Felldin som också vill uppmärksamma allmänheten på att tunnelsalvor märks under en längre tid än andra sprängningar.

– Salvorna kan pågå under sex till tio sekunder.

Först öppnas för en mindre ingång med en låsbar port. Där innanför sprängs tunneln i hela sin bredd. Efter 60 arbetsdagar ska själva sprängningarna vara klara, sedan återstår att färdigställa tunneln. Norrtäljeborna kommer troligen mest att märka av vibrationerna.

– Nog sjutton känns det när man skakar sönder berg, säger Magnus Felldin som hela tiden kontrollerar det som händer via vibrationsmätare.