Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska radhusens vindar brandsäkras

Bristande brandskydd i en bostad kan få katastrofala följder för en hel radhuslänga. Nu inventerar räddningstjänsten för första gången radhusen i kommunen.

Annons

Stegens topp balanserar i luften några sekunder innan Mathias Wikland får den på plats mot takkanten. Han och Emma Martinsson klättrar upp medan ägaren Lennart Strömberg står kvar på marken och väntar.

Han flyttade in i radhuset på Skepparegatan 2003 och har aldrig kontrollerat brandskyddet.

– Jag har tittat in i vinden, men inte mer än så. Det är bra att det kollas upp, säger han.

Mathias Wikland och Emma Martinsson läser till brandingenjörer och är projektanställda under sommaren för att kontrollera brandskyddet i radhusen i kommunen. Det är första gången räddningstjänsten gör en sådan översyn.

– Vi vill få ett grepp om hur det ser ut för att kunna förebygga bränder. Det byggs mycket i Norrtälje och vissa kanske har byggt om sina hus. Reglerna har dessutom förändrats genom åren, säger brandingenjör Jacob Öhrn.

Det finns närmare 1 000 radhus i Norrtälje enligt räddningstjänsten. Bränder i hustypen har visat sig vara extra svåra att få bukt med av flera anledningar.

– Fler bostadshus byggs vanligtvis i betong, vilket minskar spridningsrisken. Radhus består däremot ofta av lättare träkonstruktioner, säger Jacob Öhrn.

Enligt Boverkets regler ska det ska ta minst 60 minuter innan en brand sprider sig från en bostad till en annan. Men vid flera eldsvådor i radhus runt om i landet har brister i skyddet gjort att det gått mycket snabbare än så.

Vinden är den största boven i dramat.

– Elden tar sig upp på vinden och sprider sig till nästa hus, säger Jacob Öhrn.

För att undvika det behövs generellt en vältätad skiljevägg mellan varje vindsutrymme.

Det finns det inte på Skepparevägen, men det är okej ändå.

Emma Martinsson häver sig upp ur takluckan och borstar av sig lite smuts.

– Det ser jättebra ut. Det var inte avskiljt, men det är betongbjälklag hela vägen så det gör inget.

Radhusföreningen på Skepparevägen har sedan en tid tillbaka tänkt kontrollera brandskyddet, men inte kommit till skott.

De är inte ensamma.

– Radhusbränder blir ofta riktigt stora och får mycket medialt utrymme så de flesta är medvetna om riskerna. Men många blundar ändå för det eftersom de inte orkar ta tag i det, säger Emma Martinsson

Hittills har hon och kollegan inte hittat några radhus med allvarliga brister.

Så kon­trol­le­rar du vin­den

För att hindra snabb spridning av elden behöver vindsutrymmena generellt avskiljas med dubbla gipsskivor (12 mm).

Kontrollera takfoten. Det ska vara tätt ovanför fönster och vid den avskiljande väggen. Se också till att brandskyddstäta kring ventilationsrör som går genom längan.

Seriekopplade brandvarnare och brandsläckare rekommenderas.

Källa: Räddningstjänsten i Norrtälje