Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska kommunens busstorg bli tryggare

Invånarna har sagt sitt. Busstorgen i Norrtälje, Hallstavik och Rimbo är områden som måste göras trevligare för att stärka känslan av trygghet.

Arbetet med att skapa en tryggare miljö på kommunens busstorg är i gång. Resultaten av invånardialogerna som har skett på flertalet orter i kommunen under vår och höst 2016 var det som initierade en vidare undersökningen och nu finns konkreta planer för att trygga miljöerna i Norrtälje, Hallstavik och Rimbo.

Det är en del av vårt medborgarlöfte.

Det är Stiftelsen Tryggare Sverige, som på uppdrag av kommunen studerat miljön på de olika orterna och det man kom fram till är nu underlaget i det fortsatta arbetet för en tryggare kommun. På respektive ort har observatörer från Tryggare Sverige besökt de tre utvalda busstorgen och kringliggande områden. Detta har gjorts vid olika tider på dygnet. I undersökningen har man fokuserat på åtta olika teman som enligt Tryggare Sverige påverkar tryggheten, bland annat information, belysning, social kontroll och mix av människor.

LÄS MER: Medborgarna i kommunen får ett löfte om tryggare miljöer

Utifrån dessa teman har man graderat och granskat respektive område och tagit fram konkreta åtgärdsförslag till kommunen i syfte att öka tryggheten. Man har graderat områdena mellan ett och 20 för att få ett så kallat trygghetsindex där ett är sämst och 20 är bäst.

– För att få reda på hur tryggt det är i dag så lät vi göra den här trygghetsanalysen för kommunen. Det är en del av vårt medborgarlöfte och ett svar på den invånardialog som vi haft, där just busstorgen pekades ut som otrygga platser i kommunen, säger Marita Bertilsson.

[+] För prenumeranter och pluskunder: Så trygga anses de tre busstorgen vara och det behöver förbättras:

HALLSTAVIK: Hallstavik har kommunens otryggaste busstorg: Röda siffror i undersökning

RIMBO: På Rimbo busstorg krävs tydligare information

NORRTÄLJE: Så vill invånarna göra busstorget i Norrtälje bli tryggare: Väktare efterfrågas

Fakta

Stiftelsen Tryggare Sverige har utarbetat en modell för att både kunna kvantifiera och mäta trygghet. Modellen består av ett stort antal indikatorer indelade i åtta olika teman som påverkar trygghet som studeras genom okulärbesiktningar utförda vid ett flertal tillfällen av olika observatörer på och i anslutning till respektive plats.

Resultatet ger en helhetsbild, ett ”Trygghetsindex” samt en tydlig gradering och möjlighet till prioritering för varje enskilt tema

Trygg i Norrtälje kommun leder samverkan med alla förvaltningar i kommunen såsom polisen, föreningar, företag, myndigheter och kyrkor. Syftet är att samordna och utveckla Norrtälje kommuns drog- och brottsförebyggande trygghetsarbete med målsättning att tillsammans bli Sveriges tryggaste kommun.