Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska båten bort från hamnen

Båten ”19:e hålet” har gäckat Norrtälje kommun en längre tid. Men nu kan båtvraket vara på väg upp och bort från gästhamnen i Norrtälje.

”19:e hålet” ligger till hälften under ytan och olovligt förtöjd vid Societetsparken i gästhamnen i Norrtälje. Norrtälje kommun hade i princip gett upp hoppet om att få väck båtvraket som det senaste halvåret orsakat huvudbry för kommunen.

Eftersom den inte hade hittat någon ägare till båten förhindrade rådande rättsläge kommunen att ta bort båten själva. Och utan ägare kan ingen handräckning ansökas om hos kronofogden.

Dessutom saknar ”19:e hålet” motor och utgör därför ingen miljöfara och kan således inte flyttas av den anledningen.

Båten ligger heller inte i vägen för övrig båttrafik, vilket skulle ha kunnat motivera en tvångsförflyttning. Norrtälje kommun kunde därför inte flytta båten utan att göra sig skyldig till egenmäktigt förfarande. Och eftersom ingen lag reglerar herrelösa båtar verkade det som att ”19:e hålet” skulle bli en permanent del av gästhamnen.

Men NT fick tag i ägaren och då tändes hoppet hos ansvariga vid Norrtälje kommun och Promarina som driver gästhamnen. ”19:e hålets” nuvarande ägare ska vara en man i 50-årsåldern, hemmahörande på Ljusterö. Han säger till NT att han har samlat pengar för att kunna bogsera iväg båten och det kan ske inom några veckor.

När NT skrev om ”19:e hålet” i slutet av januari i år hävdade Ljusteröbon att han skänkt båten till en man i Stockholm. Men nu säger han att det är han som äger båten, eller åtminstone har åtagit sig uppgiften att få bort båten från hamnen.

– Jag har inte mycket pengar så jag har inte råd att hyra en mobil lyftkran men om du har ett nummer till någon på kommunen som vill hjälpa till så är jag tacksam, säger Ljusteröbon när NT kontaktar honom.

Erik Klockare, anläggningschef vid Norrtälje kommun, kan tänka sig att kommunen kan hjälpa till att få bort båten.

– På vilket sätt måste vi komma överens om, men jag kan mycket väl tänka mig att vi kan hjälpa till med kran eller liknande, säger Erik Klockare.

Promarina har en fordran på cirka 25 000 kronor hos kronofogden för utebliven hamntaxa under sommaren 2013. Det ärendet gäller båtens förre ägare. Eftersom den personen inte längre äger båten har inte Promarina kunnat skicka någon faktura för vinterhalvåret, 12 000 kronor.

– Med tanke på skicket på båten är det här en situation som vi först och främst vill hjälpa till att lösa innan vi skickar ut en faktura men vi kommer absolut påtala utebliven hamntaxa om en ägare träder fram, säger Calle Söderberg, driftansvarig vid Promarina.