Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu överges många katter – tänk på det här om du hittar en sommarkatt

Nu har många kommit tillbaka till vardagen efter semestern och lämnat sommarstugan för den här gången. En del katter lämnas också kvar. Här är några tips på vad du kan tänka på om du hittar en övergiven katt.

Annons

Sommarkatt är en katt som tas om hand om under semestern och sedan överges när sommaren är över. Risken är stor att de övergivna katterna skadas, svälter eller fryser ihjäl när det börjar bli kallare.

– Tänk på att om du börjar mata och ta hand om katten så ses du efter en tid som ägare till katten och har fullt ansvar för kattens framtid, säger Camilla Larsson, generalsekreterare på Svenska Djurambulansen i en kommentar till Svedea.

Om du hittar en katt som är hungrig, smutsig eller mager stryka omkring kan det finnas anledning att ta reda på mer. Om katten verkar vara övergiven så är första steget att hitta ägaren. Om katten ser ut att må bra kan man låta den vara utomhus under tiden.

Här är några tips om du hittar en övergiven katt:

Hur mår katten? Om katten är riktigt illa däran kan du ta hem katten. Tänk på att inte ta hem kattungar utan att samtidigt ta hand om mamman. Prata med en veterinär för att få vägledning om katten är undernärd.

Försök att hitta ägaren: Förutom att titta efter märkningar på katten kan du gå runt i området och fråga om någon känner igen katten, sätta upp lappar och även fråga runt i lokala forum i sociala medier.

Kontakta polisen: Om du hittar ett djur som verkar vilse eller övergivet ska du alltid kontakta polisen. Besök närmaste polisstation eller ring 114 14.

Källa: Svedea.se