Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Nu måste vi förhålla oss till spicedrogerna”

På Minimaria trodde man att Spicevågen skulle ebba ut. Det var fel. I höstas kom de första ungdomarna som fastnat i ett spicemissbruk.

De familjer som får hembesök av polisen vid misstanke om drogmissbruk, får också en tid hos Minimaria i Norrtälje. Där tar man årligen emot omkring 100 ungdomar och deras familjer.

– Först gör vi en omfattande missbruksbedömning. Då träffas vi fyra-sex gånger under en månad och de unga får lämna urinprov varje gång, säger Synnöve Andersson.

På Minimaria har man sett att missbruksmönstret har ändras de senaste åren.

– Tidigare uppfattades cannabis som en allvarlig drog. Nu är det ”ingen big deal”, säger Synnöve Andersson och menar att ungdomarna i dag kan röka cannabis eller spice på lunchrasten eller på väg hem från skolan.

Den drogliberala attitydförskjutningen syns inte bara hos ungdomarna. Även flera vuxna argumenterar för att cannabis är mindre farligt än alkohol, fungerar som medicin och är avkriminaliserat i vissa länder.

Nonsens, menar man på Minimaria. Cannabis är både beroendeframkallande och skadligt. Särskilt för barn.

– Det finns vedertagen forskning som visar att cannabis är förödande, framförallt för den unga hjärnan. Bland unga i åldrarna 13-25 år som använder cannabis kan man se en bestående sänkning av intelligenskvoten, säger Synnöve Andersson.

Cannabis stör också barnets kognitiva förmågor – de tankeprocesser vi använder i vardagen.

– Det händer så mycket i tonåren. Det är mängder av färdigheter som ska utvecklas. De ska bli bra kamrater, bra vuxna, öva relationer. Vi har haft ungdomar som har missat allt det. Och det kan vara jättejobbigt som 19-åring att inse att du är lika mogen som en 15-åring.

När spicevågen drog in över kommunen för ett par år sedan trodde personalen på Minimaria först att den skulle svepa förbi. Men i höstas mötte de ett par ungdomar som fastnat i ett spicemissbruk. Det var något nytt.

– Det är obehagligt. Nu vet vi att Spice är här för att stanna. Nu handlar det i stället om att vi måste förhålla oss till det på ett helt nytt sätt, säger Katarina Sköldulf.

Många ungdomar väljer spice eller andra rökmixar för att det är billigare och drygare än cannabis. Det är också svårt att upptäcka drogen vid urinprov.

– Fast vi ser att de är uppenbart påverkade kan de neka till att ha rökt. Det är ett problem, säger Synnöve Andersson.

För att hjälpa en tonåring på glid måste man se hela bilden. Skola, vänner, familj, psykisk ohälsa. Allt samverkar hos Minimaria.

– Ju fler osäkerhetsfaktorer som finns runt den unge, desto större risk att de fastnar i något, säger Katarina Sköldulf.

Minimaria erbjuder även stöd och råd till föräldrar, anhöriga och skolpersonal.

Anpassas för varje tonåring

Minimara ligger intill busstorget i Norrtälje.

I fjol gick 55 pojkar och 44 flickor hos Minimaria.

Ibland räcker det med en månads kontakt. Ibland behövs längre stödinsatser. Varje tonåring och familj får en skräddarsydd plan.

Cannabisbruk kan spåras med urinprov upp till sju -tio dagar efter enstaka användning och upp till sex veckor vid långvarig användning.

Man kan ringa Minimaria för att få råd: 0176-716 72