Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu måste något hända i regionfrågan

För att ge medborgarna i Svealand den service de efterfrågar och den tillväxt som krävs för den gemensamma välfärden, behöver vi i denna del av Sverige också bilda nya regioner. Det länsövergripande resandet i Svealand ökar. Samtidigt är ansvaret för den regionala kollektivtrafiken splittrad på de olika länen.

Tillväxten i Svealand är beroende av en väl fungerande infrastruktur av vägar och järnvägar. Ska vår del av landet stå sig i den internationella konkurrensen och i konkurrensen med andra delar av landet kan denna splittring inte få fortsätta.

Vi har sett – inte minst under fordonskrisen – att Västra Götaland har haft stor nytta av den regionbildning som de genomfört. Det är en sammanhållen kraft som i dag saknas i vår del av Sverige.

Det är viktigt att de nya regionerna inte bara ses som förväxta landsting. Det handlar om att beslut som rör just tillväxtfrågor, kommunikationer och infrastruktur ska beslutas av en kraftfull, direktvald, regional nivå med egna ekonomiska muskler.

Som centerpartister ser vi gärna att dessa regioner också får ytterligare befogenheter som i dag ligger på staten. Det kan till exempel handla om landsbygdsutveckling, stöd till innovation och andra viktiga frågor för tillväxt och utveckling. Beslut inom dessa områden tas med fördel av representanter för folket, istället för av statliga tjänstemän.

Staten ser nu över sin organisation för att skapa en enhetlig regional myndighetsstruktur. Detta kommer troligen att leda till förslag om att den lägsta statliga myndighetsnivån kommer att omfatta ett större område än i dag.

För oss är det viktigt att denna nya organisation utgår från vad som är bäst för medborgarna, inte efter vad som är bäst för den statliga byråkratin. Det betyder att vi som representanter för väljarna i våra län behöver ta initiativ i tid för att påverka beslutet om den statliga organisationen.

Vi vill i dag inte presentera en färdig karta – men vi är tydliga med att de län som vi representerar utgör de pusselbitar som efter 2014 bör utgöra två eller tre av Sveriges nya regioner. Från Centerpartiet anser vi att det är dags att på allvar studera vilken indelning som är bäst för medborgarna, för utvecklingen i vår del av landet och för Sverige som helhet. Vi vill därför att det tas ett gemensamt initiativ, gärna med hjälp av en processledare, i våra län för att ta fram förslag på vilken indelning som är den optimala ur ett medborgar- och tillväxtperspektiv.

För oss är det viktigt att också Stockholm ingår i denna analys. Även om Stockholms län inte blir större, så måste också Stockholm ta steget fullt ut och bilda en region och därmed få lika stor makt över det egna området som man i dag har i Skåne och Västra Götaland. Ett starkt Stockholm med egna muskler är bra för hela vår region.

Ibland känns det som om regionfrågan har diskuterats i oändlighet, utan att det hänt särskilt mycket. Vi är trötta på att vänta. Det behövs nu politiska initiativ för att få pusselbitarna på plats, för att skapa förutsättningar för en bättre pendling till arbete och studier, ökad tillväxt och att fler beslut flyttas från statliga myndigheter till regioner som svarar direkt inför väljarna. Vi är beredda att ta vårt ansvar för att detta ska bli verklighet, och hoppas på en uppslutning också från andra partier.

Per Lodenius, c-distriktsordförande Stockholms län, Lena Reyier, C-distriktsordförande Dalarna, Karin Ånöstam, C-distriktsordförande Gävleborg, Inger Fredriksson, C-distriktsordförande Södermanland, Solveig Zander, C-distriktsordförande Uppsala län, Birgitta Andersson, C-distriktsordförande Västmanland, Lars Johansson, C-distriktsordförande Örebro län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel