Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kommer småföretagen att våga anställa

Det är i de mindre företagen som de nya jobben skapas. De senaste 20 åren har fyra av fem nya jobb i det svenska näringslivet skapats i småföretag.

Det kunde dock ha varit många fler. Många mindre företag vågar nämligen inte nyanställa. En av de viktigaste orsakerna är det så kallade sjuklöneansvaret, som innebär att arbetsgivaren betalar sjuklönen de två första veckorna. För att inte riskera att få en anställd som ofta är sjuk låter därför många småföretagare bli att nyanställa. Småföretagarnas organisation Företagarna har räknat ut att sjuklöneansvaret på detta sätt har kostat mellan 25 000 och 55 000 uteblivna jobb.

Flera partier, som Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna, har därför velat minska företagens sjuklöneansvar genom att slopa den andra sjuklöneveckan. Centerpartiet och Kristdemokraterna har dock inte fått gehör för detta förslag i regeringen. Istället enades regeringen i höstbudgeten om att snabbutreda en förändring av företagens högkostnadsskydd för sjuklönen.

Detta är något som Företagarna länge har krävt. De små företagen har generellt sett mindre sjukfrånvaro än de större. Eftersom dagens högkostnadsskydd är anpassat efter medelfrånvaron för alla företag, så kan nästan inga småföretag som utnyttja detta skydd. Högkostnadsskyddet är också så krångligt utformat att många mindre företag inte ens bryr sig om att försöka använda det.

Dessutom infaller 80 procent av sjukfrånvaron den första veckan. Att slopa den andra sjuklöneveckan ger därför inte så stor effekt.

Regeringens snabbutredning tycks ha varit effektiv. I går presenterade nämligen näringsminister Annie Lööf (C) regeringens nya förslag till högkostnadsskydd. Det innebär att skyddet blir olika stort beroende på hur många anställda företaget har: ju färre anställda, desto lägre tak. För de allra minsta företagen är gränsen satt så att taket nås redan vid den andra sjukdagen. Det här är en stor förbättring jämfört med i dag, framför allt för de minsta företagen. För dessa företag är detta förslag också mycket bättre än ett slopande av den andra sjuklöneveckan.

Till detta kommer att regeringen vill göra det mycket enklare att utnyttja högkostnadsskyddet. Istället för att behöva ansöka om skyddet, som i dag, kommer utbetalningarna att ske automatiskt.

Det här är en mycket bra förändring för de mindre företagen. Det minskar rädslan för att nyanställa och bör därför ge många nya jobb. Det är också en stor framgång för Annie Lööf och för Centerpartiet som drivit fram den här reformen trots hårt motstånd i regeringen.

Det blir nu intressant att se vad Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet gör. Fortsätter de att driva kravet om slopad andra sjuklönevecka, trots att det är sämre för de små företagen, eller ansluter de sig till regeringens förslag?