Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kan Elvira, 93, komma ut på cykeltur igen

– Jag har cyklat mycket förr, men nu kan jag inte längre. Det är tråkigt, säger Elvira Jansson. Men med äldreboendets cykel för två kan hon.

Vem gillar inte att komma ut och se sig omkring och känna vinden i håret? Att man inte längre kan cykla själv innebär inte att man har slutat uppskatta känslan av att susa nerför en backe.

Elvira Janssons leende när hon och undersköterskan Robert Isaksson kommer farande nerför cykelvägen i Färsna talar sitt tydliga språk.

När NT hälsar på erbjuder vädret tre plusgrader, blåst och ruggigt råkallt. Det är definitivt inte något lockande cykelväder, men Elvira Jansson, 93, bangar inte för att komma ut och visa cykeln.

– Jag har åkt några gånger och det har varit roligt.

Elvira sitter i entrén och väntar när NT kommer. Hon har varma stövlar, kappa med huvan uppe, vantar och solglasögon mot fartvinden, så hon är redo.

– Personalen har sett till att jag håller mig varm.

Det går smidigt att ta sig fram till cykeln även när man går med rollator.

På passagerarsidan finns

ett lågt fotstöd. I stället för sadel finns en bekväm stol med uppfällbart armstöd så att det är lätt att kliva ombord. Elvira sätter sig försiktigt till rätta och tar tag i handtagen. Det finns pedaler på passagerarsidan också, för den som vill hjälpa till att trampa.

Den som kör sitter bredvid och både trampar och styr. Cykeln kallas därför side-by-side-cykel.

– Den har elmotor, så i backar får man lite hjälp, säger Robert.

Balders båge är ett så kallat livsstilsboende med inriktningen utevistelse och trädgård. Alla Attendos boenden med den inriktningen har cyklar, enligt Robert. På Balders båge har de haft den sedan boendet öppnades 2014.

Robert spänner fast Elvira med säkerhetsbältet och sen bär det av ut på cykelvägen och uppför backen. Elmotorn gör att ingen av dem behöver trampa. När de vänt och kommer neråt för att NT ska få fina bilder ler både Elvira och Robert och vinkar mot kameran.

– Jag tror att mössan flög av, säger Elvira.

När Robert är ute och cyklar med de boende brukar de åka till Färsna gård och titta på djuren eller till handelsområdet vid Knutby torg.

Elvira tycker om att få komma ut och se sig omkring, det spelar inte så stor roll vart.

– Man känner sig inte instängd på cykeln, säger hon, men tillägger att hon trivs bra på boendet.

– Jag har firat två jular här. Det har varit rart.

Batteriet håller i flera timmar så det går att cykla ganska långt om man har tid och lust. Och det har Elvira. Hon och Robert har kommit överens om att ta en sväng till efter intervjun, så NT tackar för sig och ser dem åka iväg.