Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kan de tokiga förslagen bli regeringspolitik

Det var säkerligen segerrusiga miljöpartister som i helgen var samlade för att fastställa sitt valmanifest. Partiet gjorde ett mycket bra EU-val, och att den slutgiltiga rösträkningen medförde att partiet vann ytterligare ett mandat i EU-parlamentet gjorde stämningen ännu bättre.

Annons

Nu förväntar sig många miljöpartister att det skall gå lika bra i riksdagsvalet i höst, och att Miljöpartiet tillsammans med Socialdemokraterna skall bilda regering. De förväntar sig också att nästan alla punkterna i Miljöpartiets valmanifest skall finnas med i en sådan regerings politik.

Mycket talar dock för att de segerrusiga miljöpartisterna drabbas av en hård baksmälla efter valet.

För det första blir det svårt att hålla Vänsterpartiet utanför en eventuell rödgrön regering, eftersom många socialdemokrater tycker mycket bättre om Vänsterpartiet än Miljöpartiet. Det blir också svårt att hålla Vänsterpartiet utanför regeringen om Socialdemokraterna och Miljöpartiet inte får majoritet i riksdagen, något som inte lär bli fallet. Och med Vänsterpartiet i regeringen minskar Miljöpartiets inflytande.

För det andra finns det mycket i Miljöpartiets politik som Socialdemokraterna tycker väldigt illa om, och som man inte kommer att tillåta som regeringspolitik, inte minst eftersom många av förslagen är helt orealistiska och skulle få förödande konsekvenser för det svenska samhället.

Ett exempel är på detta Miljöpartiets förslag till höjda klimatskatter. Dessa skulle bland annat innebära kraftigt höjda skatter på bensin och lastbilstrafik. Det skulle medföra kraftigt höjda kostnader för alla som bor i glesbygden och för stora delar av svensk basindustri, som skogs- och pappersindustrin. Många blir arbetslösa och många tvingas flytta.

Ett annat exempel är Miljöpartiets förslag om att sänka arbetstiden till 35 timmar i veckan. En sådan sänkning skulle innebära mycket stora kostnader för det svenska samhället, även om det skattebortfall på 155 miljarder kronor, som Riksdagens utredningstjänst räknat fram, troligen är överskattat.

Ett tredje exempel är Miljöpartiet friskoleförslag, som innebär att inga aktörer med vinstsyfte får driva skola. Det skulle innebära att cirka 1 000 skolor, med 160 000 elever, skulle få stänga.

Miljöpartiet lever mycket på sitt namn. Väljarna tror att ett parti som heter ”Miljöpartiet” måste vara det bästa för miljön. Även om många av partiets förslag verkar tokiga, så är det bra att det går ”åt rätt håll”.

Men nu kan det snart vara allvar. Nu kan snart Miljöpartiets politik vara regeringspolitik.

Det här kommer förhoppningsvis många av dagens Miljöpartiväljare att inse, och därför rösta på ett annat parti i valet. Om inte, är det bara att hoppas, för Sveriges skull, att Socialdemokraterna klarar av att stoppa alla Miljöpartiets tokiga förslag. Men tyvärr kan man inte vara säker.