Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kan alla komma och lyssna

Annons

När jag var liten satt alla vuxna och läste morgontidningen runt frukostbordet. På kvällen samlades man sedan i soffan och kollade på Rapport klockan 19.30. Nu är jag själv en av de ”vuxna” och ingen jag känner gör så här längre.

Anmäl text- och faktafel

Anledningen till den här förändringen beror på två saker. För det första är informationen mer tillgänglig i dag, vi får till exempel push-notiser dygnet runt. För det andra vill vi ha information på våra villkor. Det medverkar till att efterfrågan av fördjupning, interaktion och underhållningsvärde är större än någonsin, något vårt politiska system inte riktigt kommit ikapp.

Därför vågar jag påstå att kommunfullmäktiges fastställande 15 april var smått historiskt. Norrtälje kommuns högsta beslutande organ godkände val- och demokratinämndens förslag om att öppna upp nämndens sammanträden för medborgarna. Detta i total politisk enighet! Det betyder att alla invånare i Norrtälje kommun nu har rätt att komma och lyssna på hur vi kommer fram till besluten som till exempel rör politikernas löner, om hur vi utvecklar demokratin, på vilket sätt vi stärker jämställdhetsarbetet, hur vi arrangerar våra val samt tar del av de inkomna e-förslagen.

Ovanstående ämnen är viktiga – men framförallt roliga! Läser man däremot protokollen från våra möten kan man få en annan uppfattning, då dessa protokoll – av rättssäkerhetsmässiga orsaker – ska vara skriven på byråkratisk kanslisvenska, vilket är bra! Men skulle jag hänvisa vänner att hänga med i den politiska processen enkom genom att läsa dessa protokoll, skulle de säkert efter några timmar hellre läsa senaste utgåvan av FASS på meänkieli.

Poängen är att politiken behöver reformeras i grunden för att appellera till invånarna. Öppna sammanträden är ett steg på vägen. För att ytterligare tillgängliggöra politiken – i syfte att skapa ett större intresse – behöver vi anpassa formatet efter publiken, och inte tvärtom. Vi behöver livesända våra möten och vi behöver skapa en interaktion med invånarna. Kanske genom en livechatt?

Vi behöver inte heller sitta i kommunhuset varenda gång. Ibland kanske vi bör ha våra öppna sammanträden på Flygfyren en fredagskväll? Kanske på Rimbo marknad? Eller varför inte som ”förband” till Rospiggarna speedway? Allt för att finnas där invånarna rör sig.

Oavsett form så är det viktigt att framhålla att ingen som går i andras fotspår någonsin kommer först. Ska vi bli Sveriges mest demokratiska kommun behöver vi börja göra saker annorlunda.

Men jag är inte tvärsäker på lösningarna, för det hade enbart någon med hybris varit. Men jag är rätt säker på problemen. Tillsammans med de kompetenta politikerna i val- och demokratinämnden samt genom input från dig som kommuninvånare är jag övertygad om att vi nu är på rätt väg. För jag har inte engagerat mig för att förvalta vår demokrati, jag är här för att utveckla den!

Nicklas Salmin (L), ordförande val- och demokratinämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons