Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu infriar vi vallöftet om en vikariebank

Inom de kommunala förskolorna arbetar mer än 500 medarbetare, de allra flesta som barnskötare och förskollärare. Med så många medarbetare måste kommunen planera för att det alltid finns medarbetare som inte finns på plats, oavsett om det beror på semester, sjukdom eller annan frånvaro.

Anmäl text- och faktafel

Ett vallöfte från Liberalerna var därför att införa en central vikariebank på barn- och utbildningskontoret. Det finns flera fördelar med detta. Den kanske absoluta främsta fördelen är att det skapar kontinuitet i verksamhetens bemanning, vilket skapar trygghet för både barn, föräldrar och personal.

Genom att erbjuda en egen vikariebank kan vi säkerställa att vikarierna uppfyller de krav som vi ska ställa på personal inom förskolan, till exempel att man inte förekommer i brottsregistret och är dömd för pedofili. Verksamheten kvalitetssäkras också genom att medarbetarna som ingår i vikariebanken kommer att få kontinuerlig kompetensutveckling.

Medarbetarna i vikariebanken kommer också att känna till kommunens arbetssätt och får därmed en kortare startsträcka ute på förskolorna. Vikarierna kan knytas till vissa områden och förskolor som de får en nära relation till. På så får vi vikarier som vi vet är bra och som kan verksamheten väl, och som också kanske känner barnen sedan tidigare.

En annan uppenbar fördel med att skapa en central vikariebank är att det blir mycket enklare att hitta en vikarie, även om det inte innebär en garanti för att det alltid kommer att finnas vikarier att tillgå. Idag läggs alltför stora resurser på att försöka få tag på vikarier, som i regel måste ske med kort varsel. Trots att stora resurser dagligen läggs på att få tag på vikarier, går det många gånger inte att få tag på någon vikarie. Resultatet av det blir en tung arbetsbelastning för övrig personal som då får täcka upp för sin kollega som är frånvarande.

Vi slipper också de diskussioner om orättvis lönesättning där tillfälliga, och många gånger obehöriga, vikarier har kunnat gå in och få betydligt högre ersättning är behöriga barnskötare som jobbat i kommunen i många år.

Alla förskolor kommer att kunna dra nytta av ett det finns en vikariebank, men fördelarna är kanske mer uppenbara ju mindre en förskola är. Ju mindre en förskola är, desto mer sårbar är den för oplanerad frånvaro. Införandet av en vikariebank är alltså också ett sätt att kvalitetssäkra verksamheten på våra mindre förskolor.

Till en början kommer vikariebanken bara att omfatta barnskötare och måltidspersonal, eftersom det är inom dessa yrkesområden som behovet av vikarier är som störst. På sikt vill vi utveckla verksamheten till att även omfatta förskollärare och personal inom grundskolan. Införande av vikariebanken ska alltså ses som ett första steg på en betydligt mer omfattande vikariebank.

Införandet av vikariebank är bara en i raden av liberala idéer som nu blir verklighet. Andra vallöften som infriats tidigare i år är till exempel stoppad nedläggning av Rånäs skola, att göra Färsna gård till ett naturreservat samt införande av en äldreombudsman, öppna nämndsammanträden, mobilfria klassrum och sommarlovsentreprenörer. Snart infriar vi fler av våra vallöften. Det är goda nyheter för dig som bor i Norrtälje kommun.

Robert Beronius (L), kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel