Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu införs nya ordningsregler i skolorna

Det är lika bra att börja med en varning. Den här texten kan uppröra känsliga personer som inte tror på tydliga mål, studiero, fokus på kunskap och ordningsregler.

Internationell statistik visar att Sverige har störst ordningsproblem i OECD. Det tydligaste exemplet på det är kanske Storvretsskolan i Botkyrka, där kaoset till slut var så utbrett att Skolinspektionen fattade ett historiskt beslut: att ta över ansvaret för skolan från kommunen.

Även i Norrtälje kommun finns det skolor med stora ordningsproblem. Det kan flera föräldrar, elever och lärare vittna om. Under våren genomförde också Skolinspektionen en tillsyn av de kommunala skolorna. I en av rapporterna kan man läsa följande: ”Av utredningen framgår att ett flertal lektioner präglas av bristande studiero. […] Lektionerna präglas påfallande ofta av bristande studiero, där eleverna pratar rätt ut i rummet, och eleverna ofta har svårt att koncentrera sig på skolarbetet.”

Så vad gör man för att styra upp en skola med ordningsproblem? Det första man gjorde på Storvretsskolan var att införa nolltolerans. Alla ordningsregler skulle följas. Utan undantag. En av de nya rektorerna på skolan uttryckte det så här:

”Vi är strikta med att reglerna ska följas. Även de små grejerna som kan verka fåniga, som att man inte ska ha skor och keps på sig. Det är så otroligt viktigt. Missar man en regel så missar man lätt en till, och så har man förlorat. Men nu har vi vunnit tillbaka skolan, vi släpper ingen över tröskeln som inte sköter sig.”

Gemensamt för alla skolor som kommit tillrätta med ordningsproblem är att de har tydliga ordningsregler, att de tillämpas lika av alla lärare och att eleverna vet vilka konsekvenserna blir om man bryter mot dem.

Det är mot denna bakgrund man ska se det förslag till riktlinjer för ordnings- och trivselregler som Alliansen för Norrtälje kommun nu kommer besluta om i barn- och skolnämnden den 16 december. Tydliga ordningsregler som får konsekvenser om det inte följs är en mycket billig och enkel åtgärd för att höja studieron i våra klassrum.

Bland de frågor som visat sig vara mest kontroversiella i de nya riktlinjerna är begränsningar i möjligheten att använda mobiltelefonen under skoldagen, att elever inte får äta godis under skoltid och att elever inte får använda svordomar och könsord.

Det är märkligt. Jag känner inte till någon förälder som har valt en skola för att den har ordningsregler som tillåter att man äter godis, samtidigt som man pratar i en mobiltelefon och svär som en borstbindare på en lektion.

Disciplin, faktakunskaper och lärarauktoritet har ett mycket starkt och omfattande stöd i evidensbaserad forskning av högsta kvalitet. Så låt oss nu överge flummet och påbörja arbetet med en traditionell kunskapsskola värd namnet.

Robert Beronius (L), kommunalråd och ordförande i barn- och skolnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel