Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu inför vi ett trygghets- och säkerhetsråd

Den som är rädd är inte fri. Det vet alla som skyndat hem från sista bussen med nyckelknippan mellan fingrarna och andan i halsen. Eller som har väntat på en polis som inte kunde komma just dit, just då.

Samtidigt som vi ska glädjas åt att vissa brott minskar, är trygghetsarbetet av fortsatt högsta prioritet för oss i Alliansen för Norrtälje kommun. Vi måste särskilt vända utvecklingen med ungdomsrånen som ökat den senaste tiden.

För att öka din säkerhet och trygghet som medborgare i vår kommun inrättar vi nu ett trygghets- och säkerhetsråd, som långsiktigt ska verka för minskad brottslighet och ökad trygghet. Trygghets- och säkerhetsrådet kommer att ersätta det sedan tidigare vilande (!) lokala brottsförebyggande rådet.

Det trygghets- och säkerhetsråd som vi nu tar initiativ till kommer att utgöra en plattform för samverkan mellan kommunen och polisen och kommer att bevaka och följa den lokala brottsutvecklingen, samt vilken trygghet du som medborgare upplever. Rådet kommer även att bevaka andra trygghets- och säkerhetsfrågor, såsom trafiksäkerhetsfrågor, psykisk ohälsa och suicidprevention, informationssäkerhet, krisberedskap och civilt försvar samt förebyggande av våldsbejakande extremism.

Rådets politiska representation är tänkt att bestå av kommunstyrelsens arbetsutskott och ordföranden för Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON). Det ska också bestå av utvalda tjänstepersoner samt representant från polisen och eventuellt frivilligorganisationer.

Införandet av ett trygghets- och säkerhetsråd är bara en av många åtgärder Alliansen för Norrtälje kommun nu vidtar för att öka säkerheten och tryggheten i kommunen. Några andra exempel är utökning av antalet ordningsvakter och fältassistenter, satsningar på mer upplysta gångvägar och tunnlar samt ett griprum vid Norrtälje busstation. Det förebyggande arbetet ska inte heller glömmas bort och där menar vi att skolan har en avgörande roll för barn och unga och deras framtid. Därför vidtar vi också åtgärder för att uppnå ökad trygghet, studiero och närvaro i skolorna.

Vi kommer inte att nöja oss förrän Norrtälje kommun är Sveriges tryggaste kommun.

Bino Drummond (M)

Anders Olander (C)

Robert Beronius (L)

Göte Vaara (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel