Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu får väljarna se den verkliga M-politiken

Moderaternas motstånd mot EU-projekt visar att de inte är intresserade av att utveckla kommunen utanför Norrtälje stad, skriver Reidar Carlsson.

Mängder av EU-projekt för landsbygdsutveckling genomfördes i Norrtälje kommun under åren 2007-2013. Det handlade om att digitalisera bion i Hallstavik, om att restaurera Skeboån, om integration i Rimbo och Hallstavik, om förstudier för utbyggnad av bredbandsnät, om utveckling av Färsna gård, och om mängder av mindre projekt i mindre och större samhällen och byar runt om i Norrtälje kommun.

Alla de här projekten har inte varit lyckade, skapat nya jobb eller förbättrat livskvaliteten för dem som bor i den bygd där projekten genomförts. Men många har gjort det, samtidigt som svensk landsbygd fått tillbaka en del av alla de pengar som Sverige betalar i EU-avgift.

Det är därför bra att kommunfullmäktige i måndags beslutade att kommunen skall anslå nya pengar till nästa projektperiod: 775 530 kronor årligen mellan 2015 och 2022. EU-projekten bygger nämligen på att kommun och stat delfinansierar projekten.

Moderaterna röstade dock emot detta förslag i kommunfullmäktige. Moderaternas gruppledare Kjell Jansson tyckte att EU-projekten var fel saker att lägga kommunala skattepengar på. Han tyckte också att många av de projekt som genomförts var dåliga, och dessutom ofta gick till privatpersoner, vilket inte en kommun får gynna.

Kjell Janssons inlägg var intressant. Många, inte minst från vänsterhåll, menade att det var Moderaterna som bestämde allt i den borgerliga majoritet som styrde kommunen 1998-2014. De menade att övriga partier hade noll och intet inflytande.

Nu märks det mer och mer hur fel detta var. Moderaternas nej till EU-projekten är ett tydligt exempel på detta. Moderaterna är emot att kommunala pengar läggs på EU-projekt. Trots det genomfördes många sådana projekt mellan 2007 och 2013. Uppenbarligen berodde detta på att de tre övriga allianspartierna körde över Moderaterna.

Det är bra att väljarna nu får se hur den moderata politiken verkligen ser ut. Det gör att det blir lättare för väljarna att skilja de olika allianspartierna åt.

Detta kan också bidra till att bryta den tydliga dominans Moderaterna haft bland allianspartierna i Norrtälje kommun de senaste mandatperioderna. När väljarna får se den riktiga moderata politiken, och inte den som är ett resultatet av kompromisser med de övriga allianspartierna, är de kanske inte längre lika positiva till Moderaterna, utan väljer att rösta på ett annat alliansparti.

Motståndet mot EU-projekten visar att Moderaterna inte är intresserade av att utveckla kommunen utanför Norrtälje stad. Om Moderaterna hade fått styra kommunen ensamma hade därför inte bion i Hallstavik varit digital och Skeboån hade inte varit restaurerad och haft möjlighet för öringfiske. På samma sätt hade Moderaterna stoppat alla andra spännande och utvecklande projekt som kommer att finnas i den nya omgången av EU-projekt, kallad Leader Stockholmsbygd.