Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu får det vara nog med smutskastning

Annons

Sverige har ett jordbruk som är ett av de bäst miljöanpassade med den högsta nivån på djurhälsa och djuromsorg i världen.

Svenskt skogsbruk bedrivs i en världsunik kombination av att ta ut stora värden viktiga för landets ekonomi och av produkter som är mer miljö- och framförallt klimatanpassade än konkurrerande material. Samtidigt anpassas driftsformerna alltmer till miljömässigt hållbara former och mängden skog i landet ökar för varje år.

Alla borde jubla, ge bönder och skogsägare en dunk i ryggen, stimulera till ännu bättre resultat och delta i marknadsföringen av vårt sätt att producera mat och skogsprodukter. För med nya metoder finns säkert mer att göra, och en positiv uppslutning för de gröna näringarna skulle ge större förbättringar än att tapetsera landet med skräckbilder. Det är vi övertygade om.

Men från oppositionen med Miljöpartiet och Vänsterpartiet i spetsen hörs ständigt smutskastning av det som åstadkoms i svensk konventionell produktion. De kräver ytterligare stora volymer av reservat i skogen, det konventionella jordbruket smutskastas som ”onaturligt giftjordbruk”.

Både jord- och skogsbruket i Sverige är inne i en högst intressant förändring som ger en allt bättre anpassning till vad en hållbar miljö kräver. Allt fler tekniker och odlingsmetoder utvecklas som till exempel leder till att körskadorna i skogen minskar vid avverkning och mångfalden av trädslag liksom dött trä i skogen ökar. Djuromsorg och uppfödningsformer förbättras. I jordbruket kommer alltmer raffinerad teknik för anpassning av näringstillförsel och bekämpningsnivåer till aktuella behov, vilket ger mindre miljöpåverkan.

Istället för en ständig nedvärdering av det som pågår, är det dags lyfta de svenska gröna näringarna. De är ett föredöme internationellt ur många synpunkter och innehåller viktiga lösningar för att Sverige ska kunna nå målet om ett klimatneutralt samhälle 2050.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel