Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu drar Aurora 17 i gång på allvar i kommunen – Mobiliseringen startar på onsdag kväll

Försvarsmaktsövningen Aurora 17 har gått in i sitt andra skede och i och med det kommer nu hemvärnets Roslagsbataljon påbörja sin övning det närmaste dygnet.
Natten mot torsdag inleds mobilisering av trupperna som i huvudsak kommer befinna sig på Rådmansö fram till söndag.

Aurora 17 är den största och första övningen av sitt slag på över 20 år. Totalt deltar närmare 19 000 personer. En fjärdedel av dessa kommer från hemvärnet och en av de hemvärnsbataljoner som medverkar är Roslagens bataljon.

– Vi räknar med att upp till 500 soldater kommer ingå i övningen från vår sida, säger Ulf Berglund, chef för Roslagens bataljon.

Övningen kommer ta sin början på onsdag kväll och under natten och tidiga torsdagsmorgonen sker mobilisering och det kan på flera håll förekomma en del militär trafik.

Under själva övningen är det främst på Rådmansö som det kommer vara närvaro av trupper. De kommer att skjutas en del sedan kommer närvaron också märkas av i form av flera enmotoriga civila plan vilka har till uppgift att ytövervaka.

– En av uppgifterna blir att bevaka skyddsobjekt som både har med det civila samhället och militära institutioner att göra, säger Ulf Berglund.

Övningen pågår fram till och med söndag.