Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu byggs det som aldrig förr i Norrtälje

90-talets byggboom på väg att överträffas

Norrtälje kommun är på väg att slå rekord i bostadsbyggande. Topparna från början av 90-talet kommer med stor sannolikhet att överträffas de närmaste åren.

– Det är rekord för befolkningsökningen – och vi ska möta efterfrågan, säger Ulrika Falk (S).Norrtälje kommun håller just nu på att ta fram en bostadsförsörjningsplan. Det är ett lagkrav – men också en efterlängtad åtgärd för kommunstyrelsens ordförande Ulrika Falk.

– Vi har inte haft någon på länge och den blir ett viktigtvägledande dokument för markanvisningar, detaljplaner och investeringar i kommunen. Det blir också ett viktigt strategiskt dokument för olika aktörer som vill investera i kommunen, säger Ulrika Falk.

Hon hoppas att planen är klar och redo att beslutas om i oktober. Huvudfrågan är hur kommunen ska bemöta det växande antalet hushåll - men särskilt vad som behövs för grupper som har svårt att etablera sig, samt för äldre med särskilda behov.

I arbetsmaterialet för den nya planen konstateras att SCB:s befolkningsprognos för Norrtälje kommun visar att den beräknade ökningen i invånartalet motsvarar 3592 nya hushåll inom de närmaste tio åren. I genomsnitt motsvarar det 598 tillkommande hushåll per år.

I den senaste befolkningsprognosen som konsultbolaget Sweco lämnade över till kommunen innan sommaren beräknas det planerade bostadsbyggandet fram till 2021 generera 2466 bostäder, alltså inte mer än 411 bostäder per år. Men kommunen har redan reviderat underlaget.

”Bostadsbyggandet i Björnö, Lommarstranden, Hamnen samt kvarteren kring Baldersgatan är troligen underskattat i underlaget. Troligt är att antalet planerade bostäder mer än väl kommer att svara upp till prognostiserad befolkningsökning,” skrivs det i utkastet till bostadsförsörjningsplanen.

Man tror också att det kommer innebära att den genomsnittliga storleken på ett hushåll kan minska jämfört med i dag.- Vi bor inte i lika stora lägenheter som förr - och vi ser att många gör om sina fritidshus till permanentboende. Just fritidshusen är ju en enorm reserv för den här kommunen, säger Ulrika Falk som också säger att höjda ambitioner är en viktig faktor.

I början av 90-talet byggdes särskilt många småhus under det tidigare rekordåret 1991. Andelen flerbostadshus är större nu. Trenden i riket är att bostadsrätterna utgör merparten, 56 procent, av byggandet.

Hur ser förhållandet mellan bostadsrätter och hyresrätter ut i Norrtälje?– Det är siffror jag inte har på rak arm, men andelen bostadsrätter är högre här med. Vi har pekat ut att vi vill öka antalet hyresrätter och ser ett antal aktörer som är intresserade av det. Det är viktigt med en bra blandning i nya områden och det bör vara minst 30 procent av den ena sorten i ett område. Det är något vi hoppas kunna justera med förtätningsprojekt.