Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu bokar vi höstlovsresan

Sommarn har knappt börjat, men svenskarna har redan börjat boka höstsemestrarna. Samtidigt väntar många till sista sekund med sommarresan.

Annons

Tre till sex månader, så långt innan bokar svenskarna sin semesterresa, enligt Tickets senaste Novus-undersökning. Försäljningen av höstlovsresor har alltså redan startat, och den har gått upp med 29 procent jämfört med förra året.

-Eftersom skolelever sällan beviljas ledighet utanför skolloven hårdnar konkurrensen om platserna snabbt, framför allt på charterresorna, säger Maria Gertell, kommunikationsansvarig på företaget.

Charterresor är det som traditionellt säljer bäst inför höstlovet. Och det kyliga vädret har gett reserusch. Veckan efter midsommar bokade hela 83 procent fler höstlovsresor hos Ving jämfört med motsvarande vecka i fjol. Apollos försäljning av resor har ökat med 32 procent sedan midsommarhelgen.

Men på Ticket märker man också att fler upptäcker skräddarsydda paketresor.

- En del föräldrar kanske inte har möjlighet att vara ledig från jobbet en hel vecka och då är paketresor ett bra alternativ, eftersom man kan vara mer flexibel gällande reslängd, säger Maria Gertell.

Senare sommarsemester

Samtidigt menar resebyrån Travellink att vi bokar sommarresan allt senare i år - och att sex av tio inte hade bokat sin semesterresa i slutet av juni.

-Prispressen gör att många vågar chansa och bokar sin resa senare. Vi ser en tydlig förflyttning av bokandet. Förr bokade vi sommarresan i januari. Nu bokar vi resan i maj eller ännu senare, säger Elisabeth Lindberg, försäljnings- och marknadschef på företaget.